Афективно-респираторен пристъп - Практическа медицина
Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Афективно-респираторен пристъп (гърч)

Автор: Д-р Румен Петков
Афективно-респираторен пристъп

Афективно-респираторен пристъп (гърч) - сравнително чест –среща се при около 5% от децата между 6 месеца и 6 години.

Обикновено се получава като проява на някаква емоция-страх, гняв или инат, най-често когато се вземе играчката на детето или се извърши друго нежелано от него действие.Това е вследствие от изработения навик през първата година от живота , да се задоволява всяко едно желание или потребност, и когато по-късно получи отказ, то изпада в объркване относно ситуацията, и реагира по най-естествения и традиционен за него начин-чрез плач, който се явява форма на изразяване на лично мнение със силна емоционална окраска и опит за въздействие върху родителите с цел задоволяване на желанието му.

Типичният респираторен пристъп започва със силен плач или викане, като в един момент дишането спира във фаза на крайно вдишване, появява се посиняване на устните, загуба на съзнание и падане на земята.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

При афективно-респираторния гърч се прибавя спазъм на гръбначните мускули, причиняващ извиване на тялото като дъга отворена назад (опистотонус), потрепване на крайниците или типичен тонично-клоничен гърч.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
Лечението трябва да се провежда от педиатър и включва най-вече възпитателни и педагогически мерки, като целта е детето да разбере, Варицела че не всяко негово желание ще се изпълнява и да свикне с това положение.При чести пристъпи се прилагат транквилизатори (Диазепам, Фенобарбитал) изписани от лекар.

Прогнозата е изключително добра.След като най-честата поява е през периода 1-2 годишна възраст, честотата впоследствие на афективно-респираторните пристъпи рязко намалява.Най-упоритите случаи персистират до навършване на училищна възраст-6-7 год.

Автор: Д-р Румен Петков