Ангина - Практическа медицина
Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Ангина

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Изследвания I Усложнения I Лечение

Ангина

Причини I Симптоми I Изследвания I Усложнения I Лечение

Ангина е инфекция на небцовите сливици.Нарича се още тонзилит (на латински-tonsillitis от tonsilla - сливица и –itis – окончание за възпаление).Възпалението на третата сливица която се намира в назофарингса (носоглътката) и не се вижда, се нарича аденоидит.

Има 3 вида ангина- остра, подостра и хронична .Острата ангина може да бъде бактериална или вирусна .Подострата ангина може да продължи между 3 седмици и 3 месеца.Хронична ангина е винаги бактериална и може да продължава години.

Варицела

Според друга класификация, ангината се дели на:

1.Катарална ангина- с уголемени и зачервени сливици.

2.Гнойна ангина, при която измененията в сливиците са както при катаралната, но има и гной по тях под формата на мръснобели налепи (лакунарна ангина) или точковидни налепи (фоликуларна).

3.Херпангина.При нея освен уголемяване и зачервяване се забелязват мехурчета по сливиците.Причинява се от вируси от групата на коксаки и ЕХО.

4.Ангина на Плаут –Венсан с образуване на некрози и сивкави налепи.

5.Микотична ангина.Причинява се от гъбички на често от рода Кандида (Candida).Характено е наличието на болки и налепи без висока температура при запазено общо състояние.

Морбили

Гнойната ангина се причинява от бактериална инфекция, причинена в 80% от вид бактерии наречени бета-хемолитични Стрептококи от  група А - group A beta-hemolytic Streptococcus pyogenes (GABHS), и по рядко стафилококи, пневмококи, микоплазма пневмоние, коринебактериум дифтерие и др.

Боледуват най вече деца, и то във възрастта 5-15г., рядко под 2г., но не е пощадена нито една възраст. Парадоксално, най-често се среща през летния период когато се употребяват много студени течности, сладоледи и ледени близалки.Вследствие на изстудяване на лигавицата на устната кухина, се стесняват кръвоносните й съдове, намалява притокът на кръв, а оттам и количеството на пренасяните с кръвта антитела което води до снижение на локалния имунитет и създава благоприятни условия за развитие на стрептококовата инфекция.Другият пик на заболеваемостта от гнойна ангина е по време на грипната епидемия, като израз на бактериално усложнение на грипната инфекция.

Хроничната гнойна ангина се причинява най-често от бета-хемолитични Стрептококи от  група А, Стафилококус ауреус, Хемофилус инфлуенце и Бактероидес.

Вирусната ангина е най-разпостранена (80% от случаите) и може да бъде причинена от многобройни вируси като грипни, парагрипни, Herpes simplex, Coxsackie, Echo, Epstein - Barr virus (причинител на болестта Инфекциозна мононуклеоза), цитомегалус вирус, аденовируси, вирусът на Морбили и др.Най-често протича като катарална ангина, но вирусът на Инфекциозната мононуклеоза причинява типични гнойни налепи по сливиците.

Понякога, ангината е причинена от Spirochaeta и Treponema.В тези случаи става въпрос за ангината на Плаут - Вeнсан

Симптомите на ангината включват силна болка и сухота в гърлото (одинфагия), затруднено гълтане (дисфагия), главоболие, понякога повръщане, втрисане, лош дъх, подути шийни лимфни възли, безапетитие, отпадналост, болки в мускулите и ставите, промяна в гласа и висока телесна температура.

Поради честото съпровождащо възпаление на третата сливица-аденоидит, може да има също дишане през устата, нощно хъркане, нощни дихателни паузи или сънна апнея и сънливост.

При пациенти със перитонзиларен абсцес може да има тризмус (затруднено отваряне на устата).

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Диагнозата на ангината е лесна.Поставя се след оглед на сливиците.

Лабораторните изследвания показват левкоцитоза с олевяване, висока СУЕ, намаление на хемоглобина.

Ценно изследване е Микробиологичното изследване на гърлен секрет с така наречената Антибиограма, при което се изолира причинителят на заболяването, както и информация кои антибиотици могат да го унищожат ефективно.

Перитонзиларен абсцес 1.Перитонзиларен абсцес-натруване на гной в пространството около едната сливица.При него антибиотиците не помагат.Лечението е инцизия (срязване на обвивката на абсцеса, с изтичане на гнойта, и внезапно облекчение за пациента.(Същият ефект постигат някои народни лечители с опъване на ухото, при което се получава спонтанна руптура на абсцеса и изтичане на гнойното съдържимо).

2.Отит-възпаление на ушите.

3.Регинален лимфаденит-възпаление на местните лимфни възли по ръба на долната челюст и шията.

4.Ревматизъм-ангината е отключващ момент, вследствие на което ревматизмът се явява алергична реакция на организма към микробите.Получава се само когато инфекцията е причинена от бетахемолитични стреотококи от група А.Развитието на това усложнение е възможно само при нелекувана гнойна ангина дълго време (седмици и месеци), и се среща изключително рядко през последните десетилетия.

5.Остър гломерулонефрит-автоимунно възпаление на бъбреците или остър тубулоинтерстициален нефрит-инфекциозно възпаление на бъбреците.

Скарлатина

6.Анафилактоидна пурпура -заболяване протичащо с хеморагични обриви предимно по долните крайници.

7.Сепсис (отравяне на кръвта), остеомиелит-инфекциозно възпаление на костите.

8.Лош дъх при хронична ангина поради развитие на инфекция причиняваща тонзилолити-жълтеникави образувания в криптите на сливиците с отделяне на съединения съдържащи сяра.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението на ангината в детска възраст трябва да се провежда от педиатър или оториноларинголог, а при възрастни от УНГ специалист или терапевт.

Лечението на острата вирусна ангина включва симптоматични средства-топъл чай, витамини, смучещи таблети (Ефизол, Хексорал, Неоангин, Трахизан и др.), анестетични спрейове съдържащи местен анестетик (Тантум верде), физиотерапия, антипиретици срещу високата температура , и болките в главата и крайниците-Парацетамол, Аналгин, Ибупрофен, Аспирин...

При гнойната ангина лечението се провежда винаги с антибиотици назначени от лекар-Пеницилин, Амикацин, Тобрамицин, Оспен, Аугментин, Цефаклор, Кларитромицин, Азитромицин, Цефпрозил, Цефподоксим, Биодроксил и др.Напоследък голям проблем се оказва резистентността (устойчивостта на микробите към различните видове антибиотици, вследствие на безразборната им употреба, и фактическата липса на антибиотична политика в България).Стандартната продължителност на лечение на гнойната ангина е 10 дни, което е гаранция че няма да останат бактерии, които да причинят ново възпаление на сливиците, като тези бактерии вече са устойчиви на прилагания антибиотик.

Варицела

Лечението на микотичната ангина се провежда с локално третиране с Фунгостатин лосион, Дактарин орал гел, или през устата с Нистатин, Фунголон, Микомакс...

При хроничните възпаления на сливиците, понякога се налага хирургичното им отстраняване-тонзилектомия, въпреки че има данни за увеличаване на заболеваемостта на такива лица от спастичен бронхит и астма.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Профилактика.

Използват се ралични медикаменти наречени имуномодулатори като Бронховаксом, Респивакс, Респигард, Изопринозин, Eкомер и др.

Автор: Д-р Румен Петков