Лаймска болест - Практическа медицина
Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Лаймска болест

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Борелии

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Лаймската болест (борелиоза, англ.-lyme disease) е инфекциозно заболяване с ендемичен характер (наличие на инфекциозни огнища в определени райони) и се причинява от специфичен микроб - Борелия Бургдорфери (borelia burgdorferi).По повърхността на микробната клетка, има множество камшичета, с чиято помощ, той се придвижва.Тези камшичета притежават свойството на антиген, но поради това, че те през повечето време са покрити, със защитна мембрана, с липсващи антигенни свойства се избягва имунната защита на инфектирания организъм.И като се прибави изключително бавното размножаване на борелията, се получава един микроорганизъм който е изключително хлъзгав спрямо защитните механизми на човека, включително резистентен и на антибиотично лечение.

кърлеж

Харaктерно за това заболяване е, че се среща само в северното полукълбо-Северна Америка, Европа и северните територии на Азия, макар че напоследък се съобщава за регистрирани заболявания в Африка и Австралия.В България ендемични огнища има регистрирани във областите Варна, Шумен, Велико Търново, Бургас, Видин и други.Регистрирано е за пръв път през 1975г., в гр.Лайм САЩ, където заболяват 2 деца от лаймска болест (борелиоза).

Източник на инфекцията са мишки и други гризачи, други диви ( елени, диви кози, мечки, катерици, таралежи и др.) и домашни (коне, крави, кози, котки и кучета) животни и някои видове птици.Преносители на заразата са кърлежите от рода Ixodes, като заразяването става чрез ухапване, или по-рядко през конюнктивата на очите при размачкване на кърлеж, от урината на заразените животни или от ухапване на заразена бълха.Някои мухи и комари също са обвинявани за пренасяне на заразата.Дори има описани случаи на предаване на заразата чрез майчина кърма, сълзи и по полов път.

Друг значим начин на предаване на заразата е трансплацентарно-от бременната жена на плода.

Заболяването има сезонен характер-възниква през летните месеци от май до октомври, когато температурите трайно се покачават над нулата, в периода на повишена активност на кърлежите и бълхите..

Инкубационния (скрития) период на болестта е от 3 до 35 дни-средно 10 дни.През това време борелията се заселва във лимфните възли, черния дроб, слезката, сърцето, нервната система , мускулите и ставите.Всичко това обаче става на тласъци.След първоначалното разпостранение в организма, той си изработва частичен имунитет, който обаче е нетраен, и при последващ негов спад, започва нов тласък, с ново разпостранение на борелията, с ново увеличаване на титъра на антителата.

Еритема мигранс

1.Първи стадий.Началната проява е появата на петно на мястото на ухапването за около 2-3 седмици.Около него се появява концентрична зона на зачервяване, която се разширява центробежно, като центърът започва да избледнява или посинява и обривът добива вид на пръстен.Понякога може да има пръстен и вътре в него централно петно като мишена, или пръстен в пръстена.Този обрив избледнява но след няколко седмици или месеци може да се появи на друго място по тялото-т.н.Еритема мигранс (мигриращо зачервяване).

Освен него може да има висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно-чревни оплаквания.

кърлеж

2.Във втория стадий на заболяването започващ няколко седмици или месеци след изчезване на първоначалните симптоми се наблюдава засягане на Нервната система-най често възпаление на Лицевият нерв, но също така и Менингит (възпаление на мозъчните обвивки), Енцефалит-възпаление на мозъка, Парези и Парализи на крайници, както и Сетивни нарушения (намален усет за допир и болка на кожата).

Възвръщат се пръстеновидните и мишеноподобни обриви на различни места по тялото.

Във този втори стадий се наблюдават и сърдечни увреждания-проводни и ритъмни нарушения (прескачане на сърцето, аритмии или AV-блок-извънредно забавен пулс) и по-рядко възпаление на сърдечния мускул и сърдечната торбичка със изява - сърдечна слабост и колапс.Съдови нарушения-Синдром на Рейно.

Около половината пациенти развиват моноартрит-възпаление , зачервяване и подуване на една става-най-често на коляното или китката.

Засягането на очите може да протече като конюнктивит, но понякога инфекцията може да обхване цялото око и може да се стигне до слепота.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

3.Третия стадий се проявява месеци и години по-късно (до 1-2 год.), като за него доскоро се смяташе, че протича в отсъствието на борелиите, и се дължи на автоимунни механизми, които веднъж задействани от антигените на микробните клетки, водят до неконтролируема агресия на имунната система на организма към собствените клетки и тъкани.Напоследък обаче, в организма на заболели от Лаймска болест в трети стадий, се доказа наличието на персистиращи, трудно откриваеми и резистентни на лечение дори след многократни антибиотични курсове цистни форми на микроба, както и покрити с биофилм колонии от борелии!

За този трети стадий са характерни уврежданията на:

- ставите, изразяващи се в болки, подуване и ограничение на движенията в засегнатите стави, най-често коленните, както и други големи стави.В крайните стадии, може да се получат деформации, както и костни и фиброзни анкилози (срастване на ставните повърхности) и обездвижване на ставите.

-мускулите-болки и слабост до изразена мускулна атрофия.

-нервната система-нарушения в координацията и походката, намаление на зрението и слуха, неконтролирано изхождане по малка и голяма нужда, безсъние, умора, деменция, главоболие и психични смущения, които признаци са симптоми на прогресиращ Енцефаломиелит (възпление на главния и гръбначния мозък).

-кожата -зачервени петна, леко надигнати над околната кожа които постепенно атрофират и се наричат Хроничен атрофиращ акродерматит.

-сърдечно-съдовата система-персистиращи проводни нарушения на проводимостта (забавяне - AV блок) или ритъмни (аритмии), перикардити и сърдечна слабост.

Приблизително половината от заболелите може да нямат оплаквания, поне в първия стадий.

Кърлеж в кожата

Установяването на болестта може да бъде много трудно, особено ако липсва информация за ухапване от кърлеж, или ако заразяването е станало по друг начин на предаване на инфекцията.Нерядко, изследванията за Лаймска болест са отрицателни до самия край на заболяването.По принцип, при контакт с кърлеж, той след отстраняването трябва да се изследва за носителство на причинителя на болестта, но в България липсват лаборатории, които да проведат надеждно изследване.Основен стълб в уточняването на диагнозата са данните за ухапване от кърлеж и специфичния за Лаймската болест симптом-Еритема мигранс.

Повечето методи за лабораторна диагностика на Борелиозата, се основават на търсенето на антитела срещу микроба, което ги прави несигурни и често пъти фалшиво отрицателни, впредвид на несигурната антигенна експозиция на микроба.По сигурен метод е ДНК теста, но само за проби от тъкани, но не и за гръбначно-мозъчна течност или кръв.Напоследък големи надежди се възлагат, на синхронното приложение на две изследвания- Ензимно имуноесе и Имуноблот тест, като за да бъде сигурно потвърждението на болестта, и двете трябва да са положителни.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

При ухапване от кърлеж, задължително кърлежът трябва да се предаде за изследване в РЗИ (Регионалната здравна инспекция), след неговото отстраняване.Резултатите обаче са съмнителни и много се бавят.

При ухапване от кърлеж, обикновено се започва лечение едва когато се появят признаци на Лаймска болест.Доста колеги обаче, сред които съм и аз предпочитаме да проведем един курс на лечение с подходящ антибитик, като принципът е-По добре един излишен курс с антибиотик, отколкото цял живот с хронична лаймска болест!Освен това не всички пациенти, имат симптоми в първия стадий, и често се диагностицират във втори или трети стадий, така че много лесно може да се пропусне подходящия момент за изкореняване на инфекцията.Най-подходящият антибиотик за такъв превантивен курс на лечение е Доксициклин-едновременно евтин, и същевременно изключително ефективен не само срещу Лаймска болест, но срещу други предавани от кърлежи болести-Марсилска треска, Ку-треска и кърлежов възвратен тиф.Съответно при деца под 8г.и бременни жени за същата цел се изписва Азитромицин.Продължителността на това превантивно лечение е най-малко 7 дни, като дозата за възрастни на Доксициклина, трябва да бъде поне 2х100 мг.(2х1 капсула), а дозaтa при деца се определя от лекуващия лекар.Някои автори препоръчват като профилактика, еднократен прием на 2 капсули Доксициклин до 3-я ден, след отстраняването на кърлежа, но по последни данни, това не предотвратява развитието на заболяването, а само го маскира, като предотвратява появата на Еритема мигранс, който играе ролята на аларма за възможда инфекция с борелии!Друг подводен камък в навременната профилактика на Лаймската болест е остарялото схващане, че кърлежът може да внесе инфекциозните причинители в организма на човека, не по рано от 24-я час от началото на прикрепянето си към кожата.В действителност няма гаранция за това, защото акарът може да зарази гостопиемника си и на 2-я час, или пък при отстраняването си.

При ухапване от кърлеж, и наличие на еритем около мястото на ухапване, задължително се започва лечение.

Скарлатина

Лечението трябва да се провежда задължително от инфекционист- специалист по инфекциозни заболявания.Обикновено се прилагат следните антибиотици-Доксициклин, Тетрациклин, Амоксицилин, Азитромицин, Кларитромицин, Цефуроксим в 1 до 3 курса по 14 дни с интервал от 15-20 дни между тях.При по-затегнатите случаи, се прилага венозно лечение с Цефтриаксон или Цефоперазон.В предвид на високата устойчивост на борелиите вследствие на наличието на цистни форми както и на бактериални колонии покрити в биофилм, лечението в трети стадий е много трудно, като единствената комбинация способна да ги унищожи е от три антибиотика-Доксициклин, Цефоперазон и Даптомицин.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Превенция

При излети в гората или планината, използвайте панталони, дрехи с дълъг ръкав, светли дрехи, високи затворени обувки, както и пръскане на откритите части от тялото с репелент съдържащ перметрин-химикал който отблъсква кърлежите.След прибиране в дома, оглеждайте внимателно всички части на тялото, за впити кърлежи, включително и места недостъпни за оглед, с огледало или чужда помощ.Отстранявайте кърлежите внимателно с пинсета, с раномерно опъване, като имате впредвид, че и да остане част от главата в кожата, това не е проблем.По късно тази част, сама ще се отдели.

Автор: Д-р Румен Петков