Остър бронхит
Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
ПУЛМОЛОГИЯ
Бронхиолит
Бронхопневмония
Остър бронхит
Пневмония
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 
Атипичните
пневмонии

протичат
с упорита
суха кашлица
продължаваща
седмици
и месеци...
 
Задната хрема
е най-честата
причина за
продължителна
упорита
суха кашлица
при деца...
 
Кашлица-причини:
най-общо се делят на заболявания протичащи със суха кашлица или влажна
 

Остър бронхит

Остър бронхит е възпаление на лигавицата на бронхите-част от дихателните пътища между трахеята и белодробната тъкан.От трахеята започват двата главни бронха,които се разделят вдясно на три,а в ляво на два лобарни (дялови) бронхи,които пък от своя страна се разделят на сегментни бронхи.Следват лобуларните (делчевите) бронхи които се разклоняват във терминални бронхиоли преминаващи в респираторни (дихателни) бронхиоли и накрая въздухът достига до белодробните алвеоли, където се извършва газообменът между атмосферния въздух и кръвта.Всички бронхи заедно с трахеята образуват едни разклонения които много причличат на дърво,затова доста често в медицината се изпoлзва терминът "бронхиално дърво".
   При едновременно засягане на лигавицата на трахеята и бронхите,говорим за трахеобронхит,и всъщност това се среща много често,особено при грипни заболявания.
   Възпалението на крайните разклонения на бронхите-т.н. бронхиоли,се нарича бронхиолит,протича по-тежко и драматично и се среща предимно при деца до 2г. възраст.

Причини

Възпалението на бронхиалната лигавица при остър бронхит най-често се дължи на вирусни инфекции-аденовируси, респираторно-синцититиални, грипни, парагрипни, корона вируси и др.От бактериалните причинители,преобладават хемофилус инфлуенце, пневмококи, стафилококи, стрептококи, микоплазма пневмоние, кандида и др.
   Макар и рядко,бронхит мохат да причинят и различни дразнещи химически вещества като хлор,амоняк,бойно-отровни газове(иприт) и др.

Инфекциозните и химични агенти ,причиняват възпаление,оток на лигавицата в лумена на засегнатите бронхи и обилно отделяне на секрети -първоначално слузни,а впоследствие и гнойни.Всички тези промени затрудняват преминаването на въздуха през въздухоносните пътища,а раздвижените от въздушната струя секрети,правокират рафлекса на кашлицата.
    При обструктивния бронхит освен оток и повишена секреция,има и известен спазъм на гладката мускулатура в стената на бронхите (бронхоспазъм),което допълнително стеснява неговия просвет.Получава се вентилен механизъм-въздухът по-трудно напуска белия дроб при издишване,отколкото при вдишване.което води до непълно издишване,вследствие на което по-малко въздух постъпва в дроба при вдишване.Повишава се налягането в гръдния кош,което допълнително затруднява процеса на издишване до такава степен,че се налага в тази работа да се впрегне допълнителната дихателна мускулатура,което си проличава по изпъкване на междуребрията,горната част на корема и надключичините ямки при издишване -т.н. експираторен тираж (от екпириум-издишване).

Протичане

1.Обикновен,банален остър бронхит.

Първоначално може да има хрема,болки в гърлото,зачервяване и сълзене на очите,болки в главата,мускулите и крайниците,както и зад гръдната кост при засягане на трахеята.Заболяването може да протече без висока тепература,но може и да има умерено или силно повишена такава.Кашлицата отначало е суха,болезнена при закашляне вледствие на трахеита,но в следващите 1-2 дни се овлажнява.Пациентът отделя слузни,кафеникави или жълтозелени храчки.Кърмачетата поглъщат храчките и често ги повръщат при закашляне.Заболяване рядко трае повече от 7-10 дни.Апетитът най-често остава запазен.

2.Обструктивен (спастичен,астматичен,астматиформен) бронхит.

Това е една от най-честите причини,за кашлица при деца!Обикновено започва с хрема,болки в гърлото и нормална или умерено повишена температура.После се появява типичната картина на т.н. бронхоспазъм!Тя включва суха кашлица,която постепенно се засилва,до пристъпна такава.Обикновено е по-изразена вечер,след лягане и затопляне,но започва преди заспиване,като кашличният пристъп може да продължи 2-3 часа,а понякога и цяла нощ.Нерядко,особено при по-малките деца пристъпът завършва с повръщане на обилно количество храчки.Характерно е правокиране на кашлицата при задъхване при физически усилия-бягане или боричкане.
    При по-тежките случаи,кашлицата може да бъде придружена и от свирене от гърдите,учестено дишане,експираторен тираж,разширени ноздри,дори цианоза (посиняване).Кашлицата си остава суха,до края на заболяването.Този вид бронхит обикновено протича по-затегнато и продължително (няколко седмици),поради невъзможността да се изхвърлят секретите от дихателните пътища,както става това при влажна кашлица.Пикът на заболяването е през ранната детска и предучилищна възраст,когато повече от тези деца се водят с бронхиална астма,но впоследствие само 30% от тях си остават с тази диагноза и след като пораснат,а останалите 2/3 окончателно се оттърват от нея.

Изследвания

Диагнозата се поставя най-вече по това, което се чува в белия дроб при преслушване с лекарска слушалка-удължено издишване,и обилно сухи свиркащи хрипове.Понякога когато бронхите са много задръстени,лекарят може да не чуе хрипове!Те се появяват после, 2-3 дни след началото на лечението,когато са отпушат бронхите.
    Изследването на ПКК-периферна кръвна картина,не се използва рутинно и може да покаже при част от болните еозинофилия (увеличен брой на еозинифилите - характерно при алергични заболявания).При изследване на показателя СУЕ,то може да е нормално или да покаже леко до умерено повишение.
   На ретгенография (рентгенова снимка на белия дроб),може да се види усилен белодробен рисунък в корена на белия дроб и емфизем-повишена прозрачност на белия дроб.При по-продължителен и тежък бронхоспазъм,може да има сегментни ателектази-разкъсване и слепване на белодробните алвеоли.

Лечение

При обикновения бронхит,е достатъчно само приемането на витамини,отхрачващи лекарства (експекторанти-Амбрекс,Флавамед,АЦЦ,Бромхексин...)- и медикаменти за лечение на висока температура.

Лечението на обструктивния бронхит включва задължително бронходилататори (разширяващи бронхите).Такива са медикаментите от групата на т.н. бета 2 миметици-Вентолин,Салбутамол и от групата на аминофилините-Новфилин и Теотард.
   При неповлияване на бронхоспазъма обаче,може да се наложи да се приложат лекарства от групата на Кортикостероидите-Медрол,Урбазон,Дексаметазон инжекционно или Дехидрокортизон или Урбазон през устата.
   В най-упоритите случаи може да се наложи и приложението на антибиотици-Клацид,Сумамед,Ксимебак,Аугментин и др.

 

Автор: Д-р Румен Петков    

 

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс лиценз.  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти