Остър бронхит - Практическа медицина
Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Остър бронхит

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Обструктивен бронхит I Изследвания I Лечение

Бронхиално дърво

Причини I Симптоми I Обструктивен бронхит I Изследвания I Лечение

Остър бронхит е възпаление на лигавицата на бронхите-част от дихателните пътища между трахеята и белодробната тъкан.От трахеята започват двата главни бронха, които се разделят вдясно на три, а в ляво на два лобарни (дялови) бронхи, които пък от своя страна се разделят на сегментни бронхи.Следват лобуларните (делчевите) бронхи които се разклоняват във терминални бронхиоли преминаващи в респираторни (дихателни) бронхиоли и накрая въздухът достига до белодробните алвеоли, където се извършва газообменът между атмосферния въздух и кръвта.Всички бронхи заедно с трахеята образуват едни разклонения които много причличат на дърво, затова доста често в медицината се изпoлзва терминът "бронхиално дърво".

При едновременно засягане на лигавицата на трахеята и бронхите, говорим за трахеобронхит, и всъщност това се среща много често, особено при грипни заболявания.

Възпалението на крайните разклонения на бронхите-т.н.бронхиоли, се нарича бронхиолит, протича по-тежко и драматично и се среща предимно при деца до 2г.възраст.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Възпалението на бронхиалната лигавица при остър бронхит най-често се дължи на вирусни инфекции-аденовируси, респираторно-синцититиални, грипни, парагрипни, корона вируси и др.От бактериалните причинители, преобладават хемофилус инфлуенце, пневмококи, стафилококи, стрептококи, микоплазма пневмоние, кандида и др.

Макар и рядко, бронхит мохат да причинят и различни дразнещи химически вещества като хлор, амоняк, бойно-отровни газове(иприт) и др.

Бронхи

Инфекциозните и химични агенти , причиняват възпаление, оток на лигавицата в лумена на засегнатите бронхи и обилно отделяне на секрети -първоначално слузни, а впоследствие и гнойни.Всички тези промени затрудняват преминаването на въздуха през въздухоносните пътища, а раздвижените от въздушната струя секрети, правокират рафлекса на кашлицата.

При обструктивния бронхит освен оток и повишена секреция, има и известен спазъм на гладката мускулатура в стената на бронхите (бронхоспазъм), което допълнително стеснява неговия просвет.Получава се вентилен механизъм-въздухът по-трудно напуска белия дроб при издишване, отколкото при вдишване.което води до непълно издишване, вследствие на което по-малко въздух постъпва в дроба при вдишване.Повишава се налягането в гръдния кош, което допълнително затруднява процеса на издишване до такава степен, че се налага в тази работа да се впрегне допълнителната дихателна мускулатура, което си проличава по изпъкване на междуребрията, горната част на корема и надключичините ямки при издишване -т.н.експираторен тираж (от екпириум-издишване).

1.Обикновен, банален остър бронхит.

Първоначално може да има хрема, болки в гърлото, зачервяване и сълзене на очите, болки в главата, мускулите и крайниците, както и зад гръдната кост при засягане на трахеята.Заболяването може да протече без висока тепература, но може и да има умерено или силно повишена такава.Кашлицата

отначало е суха, болезнена при закашляне вледствие на трахеита, но в следващите 1-2 дни се овлажнява.Пациентът отделя слузни, кафеникави или жълтозелени храчки.Кърмачетата поглъщат храчките и често ги повръщат при закашляне.Заболяване рядко трае повече от 7-10 дни.Апетитът най-често остава запазен.

2.Обструктивен (спастичен, астматичен, астматиформен) бронхит.

Обструктивен бронхит

Това е една от най-честите причини, за кашлица при деца! Обикновено започва с хрема, болки в гърлото и нормална или умерено повишена температура.После се появява типичната картина на т.н.бронхоспазъм!Тя включва суха кашлица, която постепенно се засилва, до пристъпна такава.Обикновено е по-изразена вечер, след лягане и затопляне, но започва преди заспиване, като кашличният пристъп може да продължи 2-3 часа, а понякога и цяла нощ.Нерядко, особено при по-малките деца пристъпът завършва с повръщане на обилно количество храчки.Характерно е правокиране на кашлицата при задъхване при физически усилия-бягане или боричкане.

При по-тежките случаи, кашлицата може да бъде придружена и от свирене от гърдите, учестено дишане, експираторен тираж, разширени ноздри, дори цианоза (посиняване).Кашлицата си остава суха, до края на заболяването.Този вид бронхит обикновено протича по-затегнато и продължително (няколко седмици), поради невъзможността да се изхвърлят секретите от дихателните пътища, както става това при влажна кашлица.Пикът на заболяването е през ранната детска и предучилищна възраст, когато повече от тези деца се водят с бронхиална астма, но впоследствие само 30% от тях си остават с тази диагноза и след като пораснат, а останалите 2/3 окончателно се оттърват от нея.

Бронхит

Диагнозата се поставя най-вече по това, което се чува в белия дроб при преслушване с лекарска слушалка-удължено издишване, и обилно сухи свиркащи хрипове.Понякога когато бронхите са много задръстени, лекарят може да не чуе хрипове!Те се появяват после, 2-3 дни след началото на лечението, когато са отпушат бронхите.

Изследването на ПКК-периферна кръвна картина, не се използва рутинно и може да покаже при част от болните еозинофилия (увеличен брой на еозинифилите - характерно при алергични заболявания).При изследване на показателя СУЕ, то може да е нормално или да покаже леко до умерено повишение.

На ретгенография (рентгенова снимка на белия дроб), може да се види усилен белодробен рисунък в корена на белия дроб и емфизем-повишена прозрачност на белия дроб.При по-продължителен и тежък бронхоспазъм, може да има сегментни ателектази-разкъсване и слепване на белодробните алвеоли.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението в детска възраст трябва да се провежда от педиатър, а при възрастни от пулмолог или терапевт!
При обикновения бронхит, е достатъчно само приемането на витамини, отхрачващи лекарства (експекторанти-Амбрекс, Флавамед, АЦЦ, Бромхексин...)- и медикаменти за лечение на висока температура. Варицела

Лечението на обструктивния бронхит включва задължително бронходилататори (разширяващи бронхите).Такива са медикаментите от групата на т.н.бета 2 миметици-Вентолин, Салбутамол и от групата на аминофилините-Новфилин и Теотард.

При неповлияване на бронхоспазъма обаче, може да се наложи да се приложат лекарства от групата на Кортикостероидите-Медрол, Урбазон, Дексаметазон инжекционно или Дехидрокортизон или Урбазон през устата.

В най-упоритите случаи може да се наложи и приложението на антибиотици-Клацид, Сумамед, Ксимебак, Аугментин и др.

Автор: Д-р Румен Петков