Cervarix и Silgard
Начало
 
АГ
Алергология
ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКА
Новият
имунизационен
календар
Церварикс
и Силгард
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
    

Cervarix и Silgard

От ноември 2012г. у нас започна кампания за безплатна  препоръчителна  имунизация на момичета на 12 годишна възраст срещу HPV (human papillomavirus,човешки папилома вирус),отговорен за възникване на рак на шийката на матката-един от най-разпостранените карциноми на женската полова система.
    (Освен този вид рак,HPV вирусът е причина за възникване и на рак на ануса, рак на пениса, рак на простатата, немеланомен рак на кожата, рак на устната кухина,рак на ларингса, рак на белия дроб и др.!)
    Ракът на шийката на матката е злокачествено новообразувание,което ако не бъде открито и лекувано навреме води до 100% смъртност сред засегнатите жени.Диагнозата се поставя с вземане на цитонамазка (ориентировъчен метод) и биопсия със сепарирано абразио.Лечението на агресивните карциноми е радикална  хистеректомия (премахване на матката)  с  аднексектомия с отстраняване на околните лимфни възли.
     Профилатиката на това изключително смъртоносно заболяване се извършва с поставяне на ваксини против HPV на жени и момичета над 9г. възраст.Тези ваксини които се поставят  по света и у нас са Церварикс (Cervarix) и Силгард (Silgard).

Cervarix

Ваксината Cervarix е  предназначена да предпази жените от заболявания, причинявани от инфекция с човешки папиломни вируси /HPV/
     Тези заболявания включват:
     - цервикален карцином (рак на шийката на матката)
     - преканцерозни (предракови) цервикални лезии

    Типовете човешки папиломен вирус, съдържащи се във ваксината /HPV типове 16 и 18/ са отговорни за приблизително 70% от случаите на рак на шийката на матката*.От друга страна поради наличие на кръстосана реактивност (имуногенност) със други HPV типове,ефективността на ваксината достига до 92 % от типовете на вируса. Все пак Церварикс не предпазва срещу абсолютно всички HPV типове.След поставяне на Церварикс се установяват изключително високи нива на антителата срещу HPV.Т.е. постига се изключително напрегнат имунитет.Счита се че е по-ефективна преди заразяването с вируса,затова се препоръчва поставянето й преди началото на половия живот.(у нас на 12г.).
     Церварикс не е инфекциозен понеже съдържа само частици от мъртви вируси и поради тази причина не може да предизвика заболявания, свързани с HPV.
    Церварикс не се използва за лечение на свързани с HPV заболявания, които вече са налице по време на ваксинацията (т.е. не лекува рак на маточната шийка).
     У нас тази ваксина е препоръчителна,т.е. по желание на родителите,както и много страни по света като Англия където се прави рутинно от 2008г.В тази страна обхватът на 12-годишните момичета надхвърля 84,2 %,както е видно от и на доклада на здравното им министерство.

Възможни нежелани реакции:

Много чести - болка или дискомфорт на мястото на инжектиране, зачервяване или подуване на мястото на инжектиране, главоболие, болка, чувствителност или слабост в мускулите, умора
    Чести - симптоми от страна на стомашно-чревния тракт, включващи гадене, повръщане, диария и болка в корема, сърбеж, червен кожен обрив, копривна треска, болка в ставите, повишена температура
     Нечести - инфекции на горните дихателни пътища, замаяност, други реакции на мястото на инжектиране като втвърдяване, изтръпване или липса на чувствителност

    Нежеланите реакции, съобщавани след пускането на пазара на Церварикс включват:
     - алергични реакции. Те могат да се разпознаят по: сърбящ обрив по ръцете и краката, подуване на очите и лицето, затруднение на дишането или преглъщането, внезапно спадане на кръвното налягане и загуба на съзнание
     Тези реакции обикновено настъпват преди напускането на лекарския кабинет. Ако обаче при детето Ви се появи някой то тези симптоми трябва да се свържете по спешност с лекар,.
     - подути лимфни възли в областта на шията, мишницата или слабините
    - припадане, понякога съпроводено с треперене или скованост.
 
     Голям шум се вдигна през мес.септември 2009г. след смъртта на ученичката Натали Мортън,един час след поставянето на ваксината Церварикс.По-късно на аутопсията обаче се оказа че причината за смъртта й е злокачествен рак инфилтрирал белия дроб и сърцето!(Вижте съобщението на BBC NEWS UK England на английски и на български ).
     Прочее според оценката на MHRA (Английската Агенция за контрол на лекарствата и здравните изделия) за Cervarix липсват сериозни нови рискове по време на 2 годишното й приложение в Обединеното кралство!
Виж доклада в превод на български

През 2015г. и у нас имаше подобен прецедент.Става въпрос за едно момиче което по-късно почина -Лили от Самоводене,болно от болестта Грануломатоза на Вегенер (Granulomatosis Vegener).Макар че причините за това заболяване са неизвестни за световната медицинска наука,родните журналисти търсещи евтини сензации,набързо обявиха като основен виновник,поставената една седмица преди това ваксина Церварикс.

Вижте листовка Cervarix или изтеглете в PDF:    Кратка характеристика на продукта      

Silgard

                                                    Silgard е ваксина. Ваксинирането със Silgard има за цел да Ви предпази от заболявания причинявани от човешки папиломавирус (HPV) тип 6,11,16 и 18.
     Тези заболявания включват карцином на шийката на матката, преканцерозни лезии на женските гениталии (включително шийка и вулва) и генитални кондиломи. HPV тип 16 и 18 причиняват ~70 % случаите на карцином на шийката на матката, a HPV тип 6,11 приблизително 90 % от случаите на генитални кондиломи.
    Silgard не може да причини заболяването, от което предпазва.
     Silgard продуцира типово-специфични антитела и по време на клинични изпитвания е показал, че предотвратява тези HP V 6-, 11-, 16- и 18- свързани заболявания при жени на възраст16-26 години.
     Ваксината продуцира антитела и при 9- до 15- годишни деца и юноши.
    Най-полезен Silgard се очаква да бъде, когато се приложи преди инфектиране в някой от HPV типовете покривани от ваксината. В същото време, при индивиди които вече са заразени c един или повече от ваксиналните HPV типа, ваксината ще осигури защита от останалите -свързани с ваксината HPV типа.
    Продължителността на защитата засега не е известна. Провеждат се продължителни клинични изпитвания, за да се определи дали е необходима подсилваща (бустер) доза.
     Ваксината Silgard в САЩ се разпостранява под името Gardasil и влиза в имунизационния календар на САЩ.

Възможни нежелани реакции:

Както всички лекарства, Silgard може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
     При прилагането на Silgard са наблюдавани следните нежелани реакции:
     Много често (повече от 1 на 10 пациента), нежеланите реакции на мястото на инжектиране включват: болка, подуване и зачервяване. Наблюдавани са и случаи на повишена температура.
    Често (повече от 1 на 100 пациента), нежеланите реакции на мястото на инжектиране включват: кървене, сърбеж.
    Много рядко (по-малко от 1 на 10 000 пациента), се съобщава за затруднено дишане (бронхоспазъм).
    Рядко (по-малко от 1 на 1000 пациента), има уртики (уртикария).
 
     За съжаление на тази ваксина  се приписват (от лаици,заинтересовани журналисти и вманиачени противници на ваксините) невероятни странични ефекти като безплодие,Синдром на Гилен-Баре и дори смърт!!!Жалко защото тези хора,обричат на мъчителна смърт хиляди български жени след 20-30-40г.!
    Тук можете да прочетете резюме на доклада на Американската Медицинска Асоциация относно профила на безопасност на Gardasil (Silgard) в превод на български и в оригинал.Не случайно Gardasil продължава да фигурира във имунизационната програма на САЩ,като има възможност за избор между Gardasil и Cervarix!

Вижте листовка Silgard или изтеглете в PDF:    Кратка характеристика на продукта      

Ваксината Silgard (Gardasil) e не по-опасна от останалита ваксини включени във задължителния имунизационен календар на Република България.Например ваксината Pentaxim за която се изприказва много в бившия форум на сайта,и която чакахме с голямо нетърпение в продължение на години…Та ваксината Pentaxim има не по-малко странични ефекти от Silgard (Gardasil)!!!

В заключение трябва да се отбележи,че Silgard и Cervarix се поставят рутинно от специалистите гинеколози в България от 2006г. от ,а от 2012г. и от личните лекари,като за това време не е имало съобщения за сериозни проблеми констатирани от тях.

 

 * В Лаборатория Цибалаб – след проведено проучване на пациентите изследвали се за HPV вирус се наблюдава много различна статистика. Както е казано по-горе най-значимите и често срещани генотипа в света,са 16-ти и 18-ти, докато при българките се наблюдава следната последователност на генотиповете по срещаемост:
16,33,56,35,52,58,45, 18,59,39,31,66
докато в световен мащаб реда е доста по различен:
16, 18, 31, 33,35,39,45, 52, 56, 58, 59, 66
(но се запазва добрия обхват на ваксината поради фактора кръстосана реактивност на антителата срещу щамове 16 и 18)

 

Автор: Д-р Румен Петков    

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс лиценз.  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти