Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Коксаки и ECHO вируси

Автор: Д-р Румен Петков

Класификация I Симптоми I Изследвания I Протичане

Коксаки вируси

Класификация I Симптоми I Изследвания I Протичане

Коксаки и ECHO (ехо) вирусите са от групата на ентеровирусите и причиняват различни заболявания-летен грип, херпангина, различни други състояния с висока температура, диария, обрив, менингитни, енцефалитни, миокардитни оплаквания или симптоми от дихателните пътища.

Подразделят се на Коксаки А-23 типа, Коксаки В-6 типа, ECHO-32 типа.

Причиняват сходни заболявания.Коксаки А и ECHO засягат само хората, а Коксаки В и някои домашни животни.

Епидемиологични данни.

Заразата се предава от болния човек и здравите заразоносители.Вирусите се изолират от горните дихателни пътища 2 седмици, а от изпражненията до 5 месеца.Оцеляват известно време в канални, речни, езерни води и плувни басейни, както и в плодове и зеленчуци.

Механизмът на предаването на заразата е фекално-орален (изхвърляне на вирусите с изхожданията и поемане през устата) и въздушно-капков (заразяване чрез горните дихателни пътища посредством кашляне и кихане).

Заболяват предимно деца от 1 до 7-годишна възраст.Заболяванията зачестяват през пролетно-летния период.

След преболедуване остава тивоспецифичен (само срещу съответния тип предизвикал заболяването) имунитет (устойчивост на заболяване).

Инкубационния (скритият период) на заболяването е 2 – 18, най-често 3-5 дни.Причиняват различни заболявания с различна тежест и проявления:

1.Епидемична миалгия ( Плевродиния, Борнхолмска болест )

-характеризира се с остро начало, силни болки в гърдите, корема и гърба които при вдишване се засилват, висока температура.Протича за около 4-5 дни.

2.Херпангина Херпангина

-причинява се предимно от Коксаки А и се изявява висока температура, болки в гърлото и безапетитие.На втория ден по небните дъги, висулката и мекото небце се появяват червени надигнати петна, които бързо преминават във везикули (мехурчета).Везикулите бързо се пукат, като на тяхно мявсно се образуват афти - малки ранички покрити с белезникав налеп и заобиколени от интензивно зачервяване на лигавицата.Те са от 5 до 15 на брой и предизвикват изразена болезненост при преглъщане на твърди, кисели и пикантни храни.Лечението е с Витамини и антисептични средства за мазане на устната кухина или за смучене-Тантум Верде, Ефизол и др.и борба с температурата.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
3.Респираторна форма

– протича с висока температура, мускулни болки , главоболие, хрема, кашлица, понякога пресипване, отпадналост и болки в гърлото и зад гръдната кост.Рядко се стига до бронхопневмония (възпаление на белият дроб).

4.Летен грип (Ентеровирусна треска, Малка болест)

-характеризира се с висока температура за няколко дни, главоболие, болки в мускулите, болки в корема, повръщане, болки и зачервяване на гърлото.Заболяването преминава за 1 до 5 дни.Лечението е насочено към овладяване на високата температура и повръщането.

Скарлатина

5.Гастроинтестинална (стомашночревна) форма.

Проявява се с висока температура, повръщане, болки в корема и умерена диария (5 – 10 воднисти или кашави изхождания в денонощието).Продължава около 7-10 дни.Лечението е стандартно както при остра диария (виж Остри диарии)

6.Афтозен стоматит (възпаление на лигавицата на устната кухина) с кожни прояви. (вероятно тази форма е идентична със синдрома "уста-ръка-крак")

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Среща се при деца до 10-годишна възраст, като се проявява с появата на везикули (мехурчета) по лигавиците на устната кухина, езика и бузите, които бързо преминават в афти (бели петна заобиколени от червен ореол), везикули по дланите и пръстите на краката.Рядко има повишена температура.Болестта продължава около 1 седмица и единственото лечение е с Витамини и антисептични средства за мазане на устната кухина или за смучене-Тантум Верде, Ефизол и др.

7.Бостонска болест (ECHO екзантем)

-характеризира се с висока температура, болки в мускулите, болки в корема и повръщане.1 – 2 дни след началото на заболяването по крайниците, тялото и лицето се появява дребнопетнист обрив с различен характер, а по лигавицата на устната кухина се образуват афти (бели петна заобиколени от червен ореол).Лечението се провежда от инфекционист (специалист по инфекциозни болести).

8.Серозен менингит (възпаление на мозъчните обвивки).

Заболяването е с подчертана пролетно-лятна сезонност и започва внезапно с висока температура, силно главоболие в челото и слепоочията, втвърдяване на шийните мускули, атаксия (загуба на равновесие), тремор (треперене на крайниците), зачервяване на очите и лицето, хрема, кашкица, болки в гърлото, учестен пулс, повишение на кръвното налягане, миалгия (болки в мускулите).Лечението се провежда задължително във Инфекциозно отделение.При част от пациентите след преболедуване остава Церебрастения (хронично главоболие), Невроза, Високо кръвно налягане.

9.Енцефалит (възпаление на главния мозък).

Среща се рядко.Протича остро с висока температура, силно главоболие, повръщане, сънливост, отпадналост, епилептични припадъци, парализа и пареза (частична парализа) на мускулни групи и крайници.Лечението задължително се провежда в Инфекциозно отделение.

10.Менингоенцефаломиокардит (едновременно възпаление на главния мозък, неговите обвивки и сърдечния мускул) у новородени.

Причинява се от Коксаки В.Заразяването става от майката или болничния персонал.Инкубационния (скритият) период е 1 – 7 дни.Заболяването се изявява със сънливост, безапетитие, висока температура, вялост, задух, цианоза (посиняване), силно учестена сърдечна дейност, увеличение на черния дроб.Новородените развиват остра сърдечно съдова недостатъчност която завършва със смърт в 75% от случаите.

11.Полиомиелитоподобна (паралитична форма)

-започва остро с покачване на температурата, неспокойствие, дихателни и сърдечно съдови нарушения, кома (загуба на съзнанието), парализа на дишането и смърт в най-тежките случаи от часове до 1-2 дни.Смъртността е около 6%, а с трайни парализи остават 29% от пациентите.Лечението задължително се провежда в Инфекциозно отделение.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Поставя се въз основа на клиничен преглед, лабораторни изследвания които обикновено са нормални и при тежки случаи и по епидемиологични показания със сигурност се потвърждава чрез изолиране на вирусите от носоглътката, кръвта и изпражненията или изолиране на антитела в кръвта и тяхното четирикратно нарастване за 14 дни.

Обикновено благоприятно с изключение на пациентите които развиват парализи особено на дихателната и гълтачната мускулатура и при менингоенцефаломиокардита при новородените.
Лечението трябва да се провежда задължително от инфекционист- специалист по инфекциозни заболявания.

Автор: Д-р Румен Петков