Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Алергичен контактен дерматит

Автор: Д-р Румен Петков

Алергени I Симптоми I Изследвания I Лечение

Алергени I Симптоми I Изследвания I Лечение

Контактен дерматит или контактна екзема (дерматит=екзема) е остро или хронично възпаление на кожата, причинено от кожно взаимодействие с химически, биологичен или физически агент.Най-общо се подразделя на иритативен и алергичен контактен дерматит.
Алергичен контактен дерматит (англ.-allergic contact dermatitis) e заболяване протичащо с кожно  възпаление, вследствие на контакт с алерген, който предизвиква кожна алергична реакция.Това е втората най-честа дерматологична диагноза.
При алергичният контактен дерматит (АКД) има чувствителност (алергия) от забавен тип в резултат на контакт на кожата със специфичен алерген, към който пациентът е развил специфична чувствителност.Тази алергична реакция предизвиква възпаление на кожата, проявяващо се със зачервяване, оток и обрив.Както при всяка алергична реакция при първия контакт липсва алергия, но тогава се стартира процеса на алергизация , който трае 10-15 дни и вече при втори контакт със същия алерген се проявява лека алергична реакция.По правило колкото повече се увеличава времето на експозиция и се увеличава броя на контактите, толкова по-тежко протича кожната алергия.Не всички вещества които предизвикват АКД са пълноценни алергени.Някои от тях (като елемента никел) имат свойствата на хаптени.Хаптен е вещество което няма алергизираща способност, но при свързване с белтъчна молекула, така получения комплекс хаптен-протеин се превръща в мощен алерген.

Във околната среда има приблизително 3000 вещества които могат да причинят АКД, но де факто около 25 химикала са отговорни за половината от всички случаи на алергичен контактен дерматит.Те включват никел, консерванти, багрила и аромати.
Алергичен контактен дерматит правокиран от никелиран часовник Никелът е водещата причина за алергичен контактен дерматит в света.Алергичният контактен дерматит към никела обикновено се проявява чрез дерматит на местата, където се носят обеци или колиета съдържащи никел или метални предмети (включително клавиатурите на някои мобилни телефони съдържащи никел са в контакт с  кожата.Никелът може да се счита за възможен професионален алерген.Работниците, при които никелът може да бъде професионален алерген, включват предимно фризьори, търговци на дребно, работници в  заведения за обществено хранене, работещи с  домашни почистващи и металообработващи машини.
Гумени ръкавици.Алергия към 1 или повече химикала в латексови ръкавици се подозира при всеки индивид с хроничен дерматит на ръцете, който ги носи, освен ако кожноалергичния тест не доказва друго.Алергичният контактен дерматит към химикалите в гумените ръкавици обикновено се проявява максимално върху гърба на дланта.Обикновено рязката граница между здравата и  дерматитно променената кожа се установява над китките, където кожата вече не е в контакт с ръкавиците.
Алергичен контактен дерматит правокиран от временна татуировка (дракон) Боя за коса и временни татуировки.Р-фенилендиамин (PPD) е честа съставка в продукти за боядисване на коса и временни татуировки.Наличието му в продукти за боядисване на коса може да причини остър дерматит с тежък оток на лицето.Тежки локални реакции от PPD могат да се появят от татуировки при възрастни и деца.
Текстилни изделия.Лица, алергични към багрила, препарати и химикали за измиване и износване, добавени към текстилните материали, обикновено развиват дерматит върху страничните части на тялото но не и в аксилата (подмишничната ямка).
Консерванти.Консервиращи химикали като (quaternium-15  освобождаващ формалдехид, имидазолидинил карбамид и изотиазолинони) добавени в козметиката, овлажнителите и локалните медикаменти, са основни причини за алергичен контактен дерматит.
Ароматизатори.Четири хиляди различни ароматни молекули са на разположение за направата на парфюми.Ароматизатори  се откриват не само в парфюмите, афтършейвовете, дезодорантите и сапуните, но и в много други продукти-препарати за пране, омекотители, течност за чистачки, масажни гелове и др.Дезодорантите са най-честата причина за алергичен контактен дерматит към ароматизатори, защото те се прилагат за ароматизиране на кожата, чийто повърхностен слой-епидермис често се отстранява чрез бръснене при жените. Скарлатина
Локални антибиотици- неомицин, бацитрацин...
Локални анестетици-бензокаин.
Локални кортикостероиди (най-вече будезонид и тиксокортол пивалат).Те стандартно се използват за лечение на АКД.
Акрилати и метакрилати-използват се за производство на акрилни нокти и превръзки.
Отровен бръшлян, слънцезащитни кремове и др.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Алергичен контактен дерматит правокиран от гумени ръкавици Острия алергичен контактен дерматит се характеризира със зачервяване, папулозен (пъпчест) или папуловезикулозен (с мехурчета) обрив, оток и сърбеж.В някои случаи може да има парене и секреция (подмокряне на кожата).Сърбящи плаки със зачервяване на кожата, покрити с фини корички и люспи се срещат при  хроничната форма на заболяването.
Хората с алергичен контактен дерматит обикновено развиват заболяването в рамките на няколко дни след контакта в области, които са били изложени директно на алергена.Определени алергени обаче  (напр.Неомицин) проникват слабо в интактна кожа.В такива случаи, началото на дерматита може да се забави до една седмица след експозицията.
Реакции развиващи се по-малко от 30 минути след експозиция и имащи вид на уртикариален обрив, всъщност развиват контактна уртикария, която може да се счита за разновидност на АКД.
Лица, алергични към боите за коса, обикновено развиват най-тежкия дерматит по ушите и челото, а не върху скалпа.Типично място където може да се развие контактен алергичен дерматит от никел при жени е шията, където се носи колие, китката от часовник или меките части на ушната мида от никелирани обеци.

Обструктивен бронхит
Задна хрема
Кашлица-причини
Необходимо е минимум 10 дни, за да могат хората да развият специфична чувствителност към нов контактен алерген.Например пациент, който никога не е бил чувствителен към отровен бръшлян, може да развие само лек дерматит 2 седмици след първоначалното излагане, но обикновено развива тежък дерматит в рамките на 1-2 дни от втората и последващи експозиции.
Контактният дерматит е 1 от 10-те водещи професионални заболявания.Това може да попречи на хората да работят.Ръцете са местата, които са най-силно изложени на контакт с алергени и дразнители, както на работното място така и у дома.Алергичният контактен дерматит вследствие на контакт с материали на работното място може да се подобри първоначално през почивните дни и по време на празниците.

Кожноалергичен тест

Кожно-алергичен тест-прилага се при хронично протичащ и рецидивиращ АКД, като представлява поставяне на пластири върху кожата на гърба съдържащи минимални количества различни субстанции, които най-често предизвикват алергичен контактен дерматит.
Лабораторните проучвания като цяло имат малка стойност при доказване на диагнозата алергичен контактен дерматит.Въпреки това, те могат да бъдат от полза при елиминирането на някои заболявания от диференциалната диагноза.Например може да се изследва за бактериална инфекция - особено полезно изследване в случаи, усложнени от вторична бактериална инфекция.Може да се извърши изследване на епидемален материал (люспа) с калиева основа (КОН) за гъбична инфекция.Може да се изследва кръвна картина и биохимия за повишени нива на Еозинофилите или IgE-маркери за атопичен дерматит.Много рядко се стига до кожна биопсия.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението трябва да бъде проведено от специалист алерголог или дерматолог, а в детска възраст и от педиатър. То включва:
1.Отстраняване на алергена.
2.Охлаждане на мястото на възпаление със баня със студена вода или студен компрес.
3.Локални кортикостероидни кремове-дипрозон, дипрогента, локоид, адвантан, кловейт...
4.Системни кортикостероиди при тежките случаи.Перорално-Медрол, Дехидрокортизон или инжекционно-Метилпреднизолон, Депо-Медрол, Дексаметазон.
5.Имуносупресори (рядко)-Имуран, Метотрексат, Микофенолат.

Автор: Д-р Румен Петков