Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Дерматит от пелени

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Дерматит от пелени (памперс-дерматит)

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Дерматит от пелени (памперс-дерматит, napkin-дерматит, бебешко подсичане, англ.-Diaper dermatitis, Diaper rash) се причинява от висока влажност на кожата, продължителен контакт с урина и изпражнения, задържани сапуни и препарати за пелени и е класически пример за иритативен (дразнещ) контактен дерматит.Признаците и симптомите са ограничени при повечето пациенти до зоната, обхваната от пелени (памперси).Счита се че е ранен признак на дефицит на биотин.

Обривът от пелени засяга кожните зони в границите  на пелената Обривът от пелени засяга кожните зони в границите на пелената.Повишената влажност в областта на пелените прави кожата по-чувствителна към увреждане от физични, химични и ензимни механизми.Мократа кожа увеличава проникването на дразнещите вещества.
Суперхидратационният ензим  уреаза , намиращ се в роговия слой, освобождава амоняка от кожни бактерии.Уреазата има лек дразнещ ефект върху увредена кожа.Липазите и протеазите (панкреасни ензими) във фекалиите се смесват с урина и предизвикват алкално  повърхностно рН, което води до дразнене.(Фекалите при кърмачета имат по-ниско рН, а кърмените деца са по-малко податливи на дерматит при пелена).Жлъчните соли в изпражненията също повишават активността на фекалните ензими, увеличавайки дразнещият ефект.
Гъбичката кандида (Candida albicans) е друг фактор, допринасящ за дерматита от пелени.Тя се изолира от перинеалната област при 92% от децата с дерматит от пелени.
Напкин-дерматитът често засяга кърмачетата, като честотата достига  7-35% от  децата под 1г.
Памперс-дерматит може да засегне хора от всяка възраст, които носят памперси, най-вече кърмачета и  възрастни хора.

Еритем (зачервяване) на зоните  покрити от пелената (памперса) При пациентите с дерматит от пелени се открива еритем (зачервяване) на зоните  покрити от пелената (памперса), често с папуловезикулозни или булозни (мехури) лезии, пукнатини и ерозии (рани).
Обривът може да е неравномерен или по-изразен на места, засягащ корема от пъпа до бедрата и обхващащ гениталиите, перинеума и задните части.Гънките между гениталиите и бедрата се съхраняват при иритативен дерматит, но често се включват при първичен кандидозен дерматит.
Децата с дерматит по кожата имат изразен дискомфорт от интензивно възпаление.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Липсва специфично изследване което да докаже диагнозата Дерматит от пелени.Диагнозата се поставя по типичния обрив в границите на памперса или пелената.
Кандидозен дерматит може да бъде установен с изследване на епидермис обработен с калиева основа (КОН) и последващо наблюдение под микроскоп за наличие на кандидозни хифи, но обикновено не е необходимо при пациенти с дерматит от пелени.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
Скарлатина

Лечението трябва да бъде проведено от специалист дерматолог, а в детска възраст и от педиатър. То включва:
1.Максимално добро измиване 2х дневно и максимално добро подсушаване на възпалената кожа с чести смени на паперсите и оставяне след измиване на бебето с голо дупе 15-20 мин.за да може кожата да изсъхне и да „диша“- (високата влажност на кожата е най-важния фактор за възникване на памперс-дерматит).
2.Третиране с локални средства съдържащи цинков оксид и бял вазелин-судокрем, цинков крем, джинджира алба...
3.При данни за кандидозна инфекция-лечение с локални противогъбични средства-Клотримазол крем, Нистатин, Пиоктанин, бани с розов разтвор на калиев перманганат...От всички изброени Пиоктанинът за мазане 3 пъти дневно за 7 дни е практичен и ефективен вкл.и при налична бактериална инфекция.
4.Кортикостероидни кремове (дипрогента, локоид)  само при най-тежките случаи.

Автор: Д-р Румен Петков