Eпиглотит
Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
Инфектология
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УШИ_НОС_ГЪРЛО
Ангина
Епиглотит
Задна хрема
Ларингит
Остър отит
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 
Задната хрема
е най-честата
причина за
продължителна
упорита
суха кашлица
при деца...
 

Епиглотит

Епиглотит (англ.- epiglottitis) е тежко,бързо протичащо възпаление на най-горната част на ларингса,наречена епиглотис.
    Епиглотисът (надгръклянник) е тапициран с лигавица хрущял под формата на листо,и отговаря за изолирането на кухината на гръкляна от тази на гълтача.
    При възпаление и силно изразен оток на меките тъкани на епиглотиса,може да се стигне до обструкция (запушване) на дихателните пътища,което е животозастрашаващо състояние.
    Предполага се че Джордж Вашингтон е починал от епиглотит!

Причини

Най-често срещаните микроорганизми, които причиняват остър епиглотит в преобладаващата част са Хемофилус инфлуенце тип Б (Haemophilus influenzae type B ) в 25%, следван от Хемофилус параинфлуенце, Стрептококус пневмоние и бета-хемолитични Стрептококи от група A.
    По-рядко срещани като причинители са други бактерии - Стафилококус ауреус, Микобактерии, Бактероидес меланогеникус, Ентеробактер клоаце, Ешерихия коли, Фузобактерии, Клебсиела пневмоние, Найсерия менингитидис, Пастьорела, вируса на херпес симплекс (HSV), инфекциозна мононуклеоза, Кандида (при имунокомпрометирани пациенти), и Аспергилус (при имунокомпрометирани пациенти).
     Неинфекциозни причини за епиглотит меже да са смъркане на кокаин и пушене на марихуана,както и поглъщане на препарати за съдомиялни или раздразване на епиглотиса при поглъщане и екстракция на чуждо тяло.
    Благоприятстващи фактори за възпалението на епиглотиса при възрастни са наличието на затлъстяване,захарен диабет,киста на епиглотиса или пневмония.

Протичане

Заболяването започва остро,като при само при 25% от заболелите може да има предхождаща инфекция на горните дихателни пътища.
     Пациентът си ляга практически здрав,но се събужда през нощта със следните болестни признаци:
     1.Висока температура.
    2.Пресипване на гласа до степен на афония (пълна липса на глас).
    3.Обилна саливация (изтичане на слюнка от устата).
    4.Инспираторен стридор (задух при вдишване, като се чува и свирене от гърдите).
    5.Затруднено и болезнено гълтане.
    6.Слаба кашлица.
    7.Палпаторна болезненост при слаб натиск в областта на гръкляна и над него.
     8.По-големите деца заема типично положение, наклонени напред с отворена уста и изплезен език,за да улеснят дишането.
    9.Учестен пулс.
    10.Посиняване на устните и езика-цианоза.
    В най-тежките случаи се стига до шокоподобно състояние със бледост,отпадналост и нарушено съзнание.

Изследвания

Заболяването се установява при директен оглед (когато е възможно) на уголемения,зачервен и отекъл епиглотис.
     Предпочитан метод за диагностика е индиректната ларингоскопия.
    При невъзможност за такава,епиглотитът се установява и на профилна рентгенова снимка,на която се вижда удебеленият епиглотис с широчина повече от 4,5 мм.
    Периферната кръвна картина показва левкоцитоза (повишение на белите кръвни телца),а в гърления секрет и хемокултурите (микробиологично изследване на кръвта) се изолира инфекциозният причинител (в преобладаващата част от случаите-Хемофилус инфлуенце).

Лечение

Лечението се провежда в болница,с готовност за незабавна интубация,на кислородолечение,като се прилагат антибиотици към които Хемофилус инфлуенце е чувствителен и то венозно-Уназин,Цефалоспорини,Пеницилин...
     Освен това се прилагат и Кортикостероиди (Дексаметазон,Урбазон,Медрол,Метилпреднизолон).
     При опасност от запушване на дихателните пътища и смърт от задушаване,се извършва интубация (вкарване на гъвкава тръба в ларингса и трахеята,с цел запазване на въздухоносните пътища.

Профилактика

В страните в които отдавна се прилагат масово ваксини против Хемофилус инфлуенце тип Б,се регистрира рязък спад в заболеваемостта от епиглотит.У нас такива ваксини съдържащи компонента срещу Хемофилус са ваксината Хексацима (Hexacima) която фигурира във задължителния имунизационен календар и се прилага на 2,3 и 4-месечна възраст на бебетата,както и ваксината Пентаксим (Pentaxim) която също присъства в имунизационния календар на Република България и се прилага на децата когато навършат 1г. и 4 месеца.
    За тези които не подлежат на задължителна имунизация с тези ваксини (възрастни и големи деца) може при желание да се закупи и постави ваксината Акт Хиб (Act Hib) която също е насочена срещу Хемофилус инфлуенце тип Б.

 

Автор: Д-р Румен Петков    

 

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс лиценз.  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти