Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Гастрит

Автор: Д-р Румен Петков

Остър гастрит I Хроничен гастрит I Изследвания I Лечение

Гастрит

Остър гастрит I Хроничен гастрит I Изследвания I Лечение

Гастрит е възпалително заболяване на лигавицата на стомаха.В зависимост от протичането си, може да бъде остър или хроничен гастрит.

Острият гастрит представлява остро възпаление на стомашната лигавица, което най-често завършва с оздравяване.Възможните причини за неговото възникване са:
Скарлатина -Прием на т.н.НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства;
-Аспирин, Фелоран, Диклак, Диклофенак, Индометацин, Аулин, Дексофен, Фламексин и други);
-Прием на алкохол;
-Инфекциозни причинители-вирусни и бактериални;
-Стрес на организма (при обширни изгаряния, операции, шок, отравяне на кръвта, дихателна и сърдечна недостатъчност);
-Чернодробни заболявания;
Най-често остър гастрит се получава при употреба на НСПВС и вирусни стомашно чревни инфекции.

Острият гастрит протича най-често с болки в корема високо горе, гадене, повръщане, парене в епигастриума.При развитие на остър ерозивен гастрит може да има кръвоизливи, с хематемеза (повръщане на окислена кръв във вид на хематинни материи, черни като кафе) или мелена (кръв в изхожданията).

Лечението на острия гастрит включва борба с повръщането и обезводняването посредством прием на много течности-чай, компот разреден с вода без плодовете, сокове и вода, и избягване на алкохол, кафе и газирани напитки.Лекартвеното лечение включва Деган и Мотилиум за повръщането, Антибиотици при бактериална чревна инфекция и при ерозивен гастрит-Н2 блокери (Фамотидин, Ранитидин) или ИПП (инхибитори на протонната помпа-Еманера, Нексиум, Омепразол...)

1.Определение, причини и видове.Хроничният гастрит е хронично възпаление на стомашната лигавица, което има прогресращ ход.Основна роля в развитието на хроничния гастрит играе инфекцията с една бактерия-Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori).Смята се че тя е причина за заболяването в 85% от случаите!Други причини са злоупотребата с НСПВС (Аспирин, Диклак Нимезил...), прекомерната употреба на алкохол и други дразнещи вещества, автоимунни процеси и др.
Има много класификации на заболяването, но от практическа гледна точка, може да бъде разделено на:

-гастрит А (автоимунен).При него се откриват антитела срещу париеталните клетки на стомашната лигавица както и срещу интринзик фактор-специфичен белтък участващ в усвояването на вит В12 (цианкобаламин), което води до т.н.Пернициозна анемия.(вит В12 недоимъчна анемия).
Този вид гатрит може да бъде асоцииран с други автоимунни заболявания като Захарен диабет тип 1, Автоимунен тиреоидит на Хашимото, идиопатичен хипопаратиреоидизъм, витилиго, Болест на Адисон и Миастения гравис.

-гастрит В .Дължи се на инфекция с Хеликобактер пилори, която е по-разпостранена при възрастните пациенти.При тези пациенти по-често се развива и язва на дванадесетопръстника и рак настомаха.

-Особени форми на хр.гастрит
-химически гастрит – при употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, връщане на жлъчен сок в стомаха при дуоденогастрален рефлукс и др..
-лимфоцитарен гастрит – открива се след радиационна терапия, при болни с глутенова ентеропатия;
-еозинофилен гастрит – рядка форма на гастрит, свързва се с хранителни алергии, наблюдава се и при болни прекарали алергични заболявания като астма и други;
-грануломатозен гастрит – рядко срещана форма, наблюдава се при болни от туберкулоза, болест на Крон, саркоидоза;
-хипертрофични гастропатии – наблюдава се при болестта на Menetrier и се характеризира със силно уголемени стомашни гънки;

2.Протичане.Хроничният гастрит може протече безсимптомно.Приблизително 50% от пациентие нямат оплаквания.
Най-често болните се оплакват от тежест, болка или дискомфорт в областта на стомаха (по средата на горната трета на корема).Понякога има нощни болки като при язва на дванадесетопръстника.Може да има също така, ранно засищане, гадене, уригване, диария, повръщане и подуване в стомашната област.
При наличие на пернициозна анемия, може да има отпадналост, сънливост, безсилие, световъртеж, раздразнителност.Може да има и болки в мускулите, изтръпване и мравучкане на крайниците вследствие на Myelosis funicularis (атрофия на миелиновите обвивки на задните стълбове на гръбначния мозък вследствие на дефицита на вит В12).

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Фиброгастроскопия

Болестта се доказва със сигурност посредством ФГС (фиброгастроскопия).Това е метод за директен оглед на стомашната лигавица, посредством гъвкава оптична тръба.По време на изследването се вземат задължително и поне 2 биопсии, за хистологично изследване и доказване на инфекция с Хеликобактер пилори посредством т.н бърз уреазен тест.
По-малко информативно е изследването Рентгеноскопия с контраст (бариева каша).
Хеликобактер пилори освен от биопсичен материал, може да се изследва в амбулаторни условия посредством дихателен тест или по имунологичен метод с вземане на кръвна проба.
С оглед евентуално наличие на Пернициозна анемия, е желателно да се изследва периферна кръвна картина (ПКК-включваща хемоглобин, еритроцити, хематокрит и др.), антитела срещу париеталните клетки и интринзик фактора, както и серумни нива на вит В12.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението трябва да се провежда от специалист - гастроентеролог.При обостряне се ограничват мазните и пикантните храни и подправки, кафето и алкохолът.Прилагат се прокинетични средства-Домперидон (Мотилиум), Метоклопрамид (Деган), Итоприд (Зирид), а при доказана инфекция с Хеликобактер пилори, при пациенти под 45г., се провежда лечение за неговата ерадикация (изчистване от организма).Най-често се използва комбинация включваща: ИПП (инхибитор на протонната помпа-Омепразол...)+Кларитромицин (широкоспектърен антибиотик)+Амоксицилин.
Варицела При наличие на Пернициозна анемия, и/или вит В12 дефицитна невропатия, се поставя вит В12 на ампули инжекционно.Приемането на Вит В12 през устата в такива случаи няма никакъв ефект!

Автор: Д-р Румен Петков