Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение I Диета I Лекарства I Спешна помощ

Гастроезофагеален рефлукс

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение I Диета I Лекарства I Спешна помощ

Гастроезофагеалната рефлуксна болест представлявa навлизане на стомашно съдържимо във хранопровода, чиято лигавица не е подготвена за агресивното действие на солната киселина и храносмилателния ензим Пепсин съдържащи се в стомашния сок, вследствие на което тя се дразни и възпалява като дори може да се стигне до язва на хранопровода и кръвоизливи.Наименованието на заболяването идва от гръцкото наименование на стомах-"gaster" (гастер) и латинските "oesophagus"(езофаг)-хранопровод и "refluxus"(рефлукс) - обратен поток.

Нормално при здрави хора възникват кратки епизоди на рефлукс след хранене, но киселото съдържимо бързо се връща обратно в стомаха, вследствие на отмиване от храната и слюнката .При болестта ГЕРБ тези епизоди са повече от 50 дневно или продължават повече от един час.

Болестния процес се дължи на отслабване на тонуса на Долния Езофагеален Сфинктер (ДЕС).Той представлява мускулен пръстен разположен на прехода между хранопровода и стомаха.При своето съкращение, ДЕС предотвратява рефлукса.Когато ДЕС е отслабен, при повишено налягане в корема или заемане на хоризонтално положение на тялото, в хранопровода прониква кисел стомашен сок, който уврежда лигавицата му, и води до нейното възпаление (езофагит), кръвоизливи, язва и рак на хранопровода.
Отслабване на тонуса на ДЕС се среща при злоупотреба с алкохол, шоколад, мента, кафе , мазни храни, подправки и тютюнопушене.Особено предразположени към ГЕРБ са пациенти със затлъстяване, които не се хранят редовно, често пропускат закуската и обяда, но за сметка на това вечерят обилно с мазни и пикантни храни, полети с обилни количества алкохол и си лягат на спят преди да са минали 2 часа от вечерята.Носенето на тесни дрехи и спането на ниска възглавница също допринасят за влошаване на заболяването.Много лекарства-бета блокери, Новфилин, Теотард, Диазепам, Калциеви антагонисти и др.допълнително могат да засилят засилят болестния процес.
Обратно-храни които съдържат белтък (протеин) като нетлъсто месо и белтъка на яйцата повишават тонуса на ДЕС.

Друга възможна причина за появата на тежък, неповлияващ се от лекарства гастроезофагеален рефлукс, е наличието на диафрагмална (хиатусна) херния.

Най-характерните оплаквания на пациентите с ГЕРБ са Парене зад гръдната кост парене зад гръдната кост и кисела регургитация (киселини разпостраняващи се нагоре по хранопровода към гърлото и устата).Паренето и кеселините се появяват след нахранване, при лягане по гръб, вдигане на тежест и навеждане.Засилват се при консумация на мазни храни, цитрусови плодове, алкохол.кафе и шоколад.

Други симптоми при ГЕРБ са -болка при преглъщане зад гръдната кост, болка в гърдите имитираща сърдечна болка, гадене, повръщане, уригване, засилване на оплакванията в лeгнало положение, облекчаване при приемане на антиацидни медикаменти или сода бикарбонат, хронична суха кашлица, дрезгав глас и астмоподобни пристъпи (вследствие на преливане през гръкляна на стомашен сок в дихателните пътища), увреждане на емайла на зъбите с множество кариеси.

Гастроезофагеалния рефлукс при кърмачета протича основно с повръщане, синдрома на "мократа възглавница", кашлица, задух, аспирационна пневмония, бронхиална астма, безапетитие и неспокойствие.При развитие на езофагит (възпаление на хранопровода) може да има хематемеза (повръщане на кръв) и анемия вследствие на хроничната кръвозагуба.

4.Усложнения на гастроезофагеалния рефлукс.
Вследствие на продължителното киселинно дразнене, може да се стигне до рефлукс-езофагит, язва, кръвоизливи, стриктури (уплътнения) и стенози (стеснения) водещи до прогресивно затруднение при преглъщане на твърда храна.Някои пациенти получават т.н.Баретов хранопровод, който е преканцероза (предраково състояние) и при 10% от тях впоследствие се стига до рак на хранопровода.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Най-информативното и достъпно изследване е Фиброгастроскопията (ФГС).при което посредством оптична тръба се оглеждат визуално лигавиците на хранопровода и стомаха.
Друго също много информативно, но по-трудно изпълнимо изследване е Амбулаторната 24-часова рН-метрия, при която се вкарва през ноздрите, във хранопровода на 3-5см.над ДЕС рН-електрод.Измерва се процентът време, през което рН (киселинността) е под 4.Това е най-информативния метод за доказване на ГЕРБ.
И третия често използван метод за установяване на ГЕРБ е Езофагография-рентгеново изследване на хранопровода с бариева каша.

Лечението на ГЕРБ включва цялостна промяна в начина на хранене и въобще коренна промяна в начина на живот!
А.Хигиенно-диетичен режим-консумация на храни приготвени посредством варене, печене и задушаване и избягване на такива приготвени посредством пържене, опушване и паниране.Редовно, често и бавно хранене на малки порции с максимално добро сдъвкване на храната.След хранене избягвайте да си лягате 2-3 часа, вдигането на тежки предмети и напрягане.Предпочитайте по-широки и удобни дрехи.При ГЕРБ е препоръчително единият край на леглото откъм главата да се повдигне на 10-15 см.Опитайте да отслабнете.Спрете цигарите!

Препоръчителни храни са:

Helicobacter pylori
Хроничен гастрит
Дуоденална язва

Зеленчуци и плодове-картофи(варени или на пюре), моркови, тиква, тиквички, ябълки, ягоди, банани, ориз.
Млечни продукти-прясно и кисело мляко, сирене, извара.
Тестени изделия-хляб, сухари, бисквити, солети, макарони, козунак, кифла, фиде, юфка, соя и соеви продукти.
Месни продукти и яйца-нетлъсти меса(телешко, пилешко и риба), кренвирши, телешки салам, шунка, обикновен пастет, варени яйца.
Растителни мазнини в ограничени количества(олио, зехтин) и краве масло.
Подправки-магданоз, сол.
Храни които трябва да се избягват:
Подправки-червен и черен пипер, люти чушки, дафинов лист, бахар и хрян.
Млечни продукти-кашкавал и пушено сирене.
Зеленчуци и плодове-цитрусови плодове (портокали, лимони, мандарини), фасул, леща, зеле, лук, чесън, ряпа, гъби, туршии, бакла, грозде, кайсии, вишни, фастъци, орехи, бадеми и незрели плодове.
Месни продукти-тлъсти меса, сланина, свинска мас, луканки, суджуци, саздърма, пастърма, консерви и други пикантни месни изделия.
Алкохолни и газирани напитки и кафе.

Има ли място содата бикарбонат, в лечението на ГЕРБ?
Не!Содата има бърз неутрализиращ ефект върху стомашните киселини, който обаче е краткотраен.Веднага след този ефект се развива свръхпродукция на солна киселина от стомаха, и образуваните при неутрализацията мехурчета от въглероден двуокис носят със себе си частици солна киселина, които попадат в хранопровода и влошават заболяването!

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Медикаментозното лечение трябва да бъде проведено от специалист - гастроентеролог.
Най-често използваните лекарства са т.н.ИПП- Инхибитори на протонната помпа-Еманера, Омепразол и др.в продължение на месеци по преценка на лекуващия лекар.
Освен тях, с по малко значение са Пропулсивните медикаменти-Домперидон (Мотилиум), Метоклопрамид (Деган), Итоприд (Зирид), Левопрайд.
Антиациди (понижаващи киселинността на стомашния сок)-Алмагел, Алмалокс.
Медикаментите от групата на Н2-блокерите-Ранитидин, Фамотидин и Симетидин се използват при по-леките случаи, поради по слабият им ефект в сравнение с ИПП.
Обикновено за най-бърз ефект се предписва комбинация от един медикамент от групата на ИПП +Пропулсивен медикамент +Антиацид.

Нов медикамент за лечение на ГЕРБ е Вонопразан (Vonoprazan, Takecab) който засега не е разрешен за употреба в България.

При по-упоритите случаи, когато има кръвоизливи и стеснения на хранопровода, може да бъде проведена фото- и лазертерапия или аблационна терапия.При наличието на голяма хиатусна херния, лечението е оперативно-т.н.фундопликация по Nissen.

Лошата новина е , че веднъж появила се в зряла възраст, въпреки лечението ГЕРБ си остава в готовност да се прояви при всяка по-груба диетична грешка и алкохолна ексцесия.

Лечението на ГЕРБ при кърмачета се провежда чрез хранене със специални млека-Frisovom, NAN AR и др.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Ако получите остра киселинна атака, вечер по време на сън, и ако не разполагате с нужните лекарства, най-добре заемете изправено положение за момента и хапнете нещо.По възможност нетлъсто месо или варени белтъци, но може и просто филия хляб със сол.Принципът е че при изправяне, стомашния сок, престава да се излива в хранопровода поради по-ниския стоеж на стомаха в изправено положение, а и протеинът в храната засилва тонуса на ДЕС.Освен това храната разрежда солната киселина в стомаха, и киселинноста на стомашния сок намалява драстично.Ако не разполагате с храна, сериозно облекчение можете да получите и ако приемете няколко глътки вода през устата, тъй като водата отмива стомашния сок, от стените на хранопровода!

Автор: Д-р Румен Петков