Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Хеликобактер пилори

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение I Усложения

Хеликобактер пилори

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение I Усложения

Хеликобактер пилори (англ.-Helicobacter pylori) e изолиран през 1982г.(предишно название-Campylobacter pylori).Бактерият е широко разпространен в целия свят.Заразяването става през първите години от живота.Малка част от болните придобиват инфекцията в зряла възраст.

Висока е степента на заразеност в развиващите се страни и по-ниска - в индустриалните.
Основните пътища за заразяване са: орално-орален (целувка), фекално-орален и по контактен път.
Често инфекцията се предава от човек на човек в семейството чрез слюнка, фекалии, повърнати материи. Инфекцията може да се предаде и чрез заразени инструменти - гастроскопи, капсули за измерване на рН (киселинността) в стомаха.


Стомашна и дуоденална язва

Мястото на първоначално инфектиране при хората, които секретират повишени количества солна киселина е една част от стомаха непосредствено преди изхода му, наречена антрум (предверие) за да избегне секретиращите киселина париетални клетки на фундуса на стомаха.При тези хора вследствие повишената киселинност на стомашния сок, често се стига до язва на дванадесетопръстника.
При хората които произвеждат нормални или намалени количества солна киселина, хеликобактер колонизира целия стомах.Впоследствие се стига до атрофия на лигавицата и развитие на язва на стомаха .Това може да увеличи риска от рак на стомаха.
Веднъж заселен в лигавицата, бактерият преминава през мукусния (слузния) слой и полепва по стомашните епителни клетки.Микроорганизмът се свързва само с клетки от стомашен тип, например:стомашен епител, стомашна метаплазия в хранопровод и дванадесетопръстник.
Хеликобактер отделя на един ензим-уреаза който разгражда уреята в стомаха до въглероден двуокис и амоняк.Амонякът неутрализира солната киселина и същевременно уврежда клетките на стомашната лигавица.Стомахът като защитна реакция спрямо бактериите, за да ги унищожи, повишава отделянето на солна киселина и ензима Пепсин.Само че те, не само че не са в състояние да се справят с нашественика, но и се стига до увреда на стената на стомаха и дванадесетопръстника, вследствие на повишени количества солна киселина, която атакува стомашните и дуоденалните клетки (на дванадесетопръстника), които, не са в състояние на устоят на атаката на такава висока киселинност на стомашния сок.И точно там, където мукусният (слузния) слой на стомашния епител е най-слаб (местата проядени от микробната уреаза), се получава болестно изменение-гастрит, язва, карцином, МАЛТ лимфом.
Освен това има сведения , че присъствието на Helicobacter pylori в стомаха, води до значимо намаление на нивата на Грелин (хормона на глада), което обяснява защо пациентите със язва на стомаха са по слаби, с намалена или липсваща мастна тъкан.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Helicobacter pylori

Пациентите може да нямат оплаквания, т.е.често инфекцията протича безсимптомно, а в случаите когато тя дава оплаквания, по нищо не може да бъде различена от една банална стомашно-чревна инфекция!
Първоначалните симптоми включват: гадене, болки в стомаха, лека диария и повръщане.След това се развива ахлорхидрия (липса на солна киселина в стомашния сок), която продължава от 50 до 250 дни.

След отзвучаване на острия момент инфекцията може да има 2 пътя на развитие.При първия се развива Антрален гастрит.При него по-често се стига до язва на дуоденума (дванадесетопръстника).При втория вариант бактерият се разпространява по повърхността на цялата стомашна лигавица и се стига до Пангастрит, и солнокиселата секреция е намалена.При този вариант по-често се среща стомашна язва и евентуално стомашен рак.
Понякога се стига до спонтанно излекуване от Хеликобактер, но по-често тази инфекция персистира, като в 20% от носителите причинява типичните си усложнения.Хроничната инфекция с Helicobacter pylori е една от причините за хронична уртикария.

Хеликобактер пилори Основните методи за установяване на инфекцията биват инвазивни и неинвазивни.

За провеждане на инвазивните тестове е необходимо извършване на.фиброгастроскопия с биопсия, като за изследванията се използва взетият биопсичен материал.
-Бърз уреазен тест (БУТ) -CLO test, Hpfast, PyloriTec;
-Mикробиологичен метод - дава възможност изследване на антибактериалната чувствителност нa изолирания щам, с изработване на антибиограма с информация за най-подходящите антибиотици.
-Верижна полимеразна реакция (РСР).


Неинвазивни методи:
-Имунологичен-доказване на антитела към Helicobacter pylori във венозна кръв;
-Доказване на антиген във фекалиите;
-Дихателен тест;
На практика в амбулаторни условия, най-често се изполва имунологичния метод със вземане на венозна кръв, като най-подходящ за нашите лаборатории, които вземат кръв и я изпращат за изследване в централна лаборатория.По принцип обаче дихателният тест е най-практичен-неинвазивен, евтин и удобен.


Хроничен гастрит

Около 80% от носителите на Helicobacter pylori нямат оплаквания и не развиват заболяване!В останалите 20% обаче, предизвиква сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план.
Счита се, че инфекцията е основна причина за развитие на Хроничен гастрит (в над 85% от случаите).Освен това е препоръчително нейното медикаментозно отстраняване (ерадикация) преди започване на дълготрайно лечение с НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), , както и при пациенти с ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест) на които предстои дълготрайно лечение с ИПП (инхибитори на протонната помпа).Хеликобактер пилори инфекцията е първостепенна причина за развитието на Язва на стомаха или дванадесетопръстника (10% от заразениете развиват впоследствие пептична язва).Също така тази инфекция има роля и за развитието на стомашният Аденокарцином (рак- в 1-2% от заразените) и МАЛТ лимфом.Успешното излекуване на инфекцията при МАЛТ лимфом (вид кръвен рак) води до ремисия (обратно развитие на болестта) при значителен брой пациенти.
По принцип е препоръчително, всички пациенти под 50г.със стомашни оплаквания да бъдат изследвани за наличие на инфекция с Хеликобактер пилори, а всички пациенти с подобни оплаквания над 50г.да бъдат изследвани посредством ФГС (фиброгастроскопия) за изключване на злокачествено заболяване на стомаха.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Гастроезофагеална рефлуксна болест

Лечението трябва да се провежда от специалист - гастроентеролог.На лечение подлежат всички пациенти със стомашни оплаквания, които са с доказана инфекция с Helicobacter pylori, и възраст под 45г.Целта е ерадикация (изкореняване) на инфекцията, а не просто временно подтискане.Лечението продължава 7 или 14 дни и се осъществява с комбинация от медикаменти:

1.Комбинация СА: ИПП* (Еманера, Омепразол...)+Clarithromycine (антибиотик)+Amoxicilline (антибиотик).

При неуспех от лечението с горната комбинация, може да се опита и втора комбинация:

2.Комбинация МТ: ИПП+Bismuth subcitrat + Metronidazole (антибиотик)+Tetracycline (антибиотик).

При неуспех и от тази комбинация лечението се преустановява или може да се опита с една нова комбинация:

3.Комбинация LA: ИПП+Levofloxacine (антибиотик)+ Amoxicillin (антибиотик).

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Интересен факт е че, поглъщането на млечнокисели бактерии оказва потискащ ефект върху Хеликобактер пилори инфекция в животни и хора, както и допълването му с Lactobacillus - и Bifidobacterium съдържащи се в кисело мляко подобрява процентите на ерадикация на Helicobacter Pylori !


* ИПП (инхибитори на протонната помпа)-група лекарства които намаляват мощно продукцията на солна киселина в стомаха.Тук влизат медикаментите:Есомепразол, Омепразол, Пантопразол, Лансопразол...

Автор: Д-р Румен Петков