Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Желязодефицитна анемия

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Еритроцити

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Анемия е състояние на намаление на хемоглобина и/или еритроцитите в единица обем кръв (литър).Хемоглобин е пигмент който придава червен цвят на кръвта, и основната му функция е да пренася кислород от въздуха в белия дроб до тъканите, а обратно да отнася въглеродния оксид (двуокис).Еритроцитите са червените кръвни телца в които се съдържа хемоглобинът.
При желязодефицитната анемия (ЖДА, англ.-iron deficiency anemia), основната причина за спадът в нивата на хемоглобина и броят на еритроцитите е липсата на микроелемента желязо, необходим за производството на хемоглобин и червени кръвни телца.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Обструктивен бронхит
Задна хрема
Кашлица-причини

Това е най-често срещаната анемия, засягаща 10-15% от жените в детеродна възраст.Представлява 80% от всички анемии, като 80% от пациентите са жени!Това е следствие от по-големите загуби на желязо и по-голяма потребност от него при менструация, бременност и кърмене.
Железния дефицит  се дължи на 2 основни причини:
I.Недостатъчен прием.Среща се при следните състояния:
1.Недостатъчен внос в храната-при вегетарианци (месото е основен източник на желязо), кърмачета особено към 6-я месец ( недостъчно количество в кърмата, а в изкуствените млека високият калций подтиска резорбцията ан желязото, което може да се преодолее с навременно захранване към 4-я месец), възрастни пациенти с лошо съзъбие или недохранване по икономически причини.
2.Недостатъчна резорбция-хроничен атрофичен гастрит, синдром на малабсорбция, резекция на стомаха или тънките черва.
3.Повишени потребности-растеж в детството, бременост, кърмене, лечение със Вит В12, Фолиева киселина, еритропоетин.
I I.Прекомерни загуби на желязо.Най-често ЖДА се дължи на загуба на желязо в резултат на хронични кръвозагуби (повече от 5 мл.кръв дневно).Източниците за кръвозагуба могат да бъдат:
1.Физиологични-менструация и раждане.
2.Патологични:
А.От пикочно-половата система-хиперменорея (патологично обилна менструация), менорагия или метрорагия (маточен кръвоизлив), патологично протичаща бременност, тумори на отделителната система, хемоглобинурия.
Б.От храносмилателната система-епистаксис (кървене от носа), варици (разширени вени) на хранопровода, хиатална херния, ерозивен гастрит, язвена болест с кървене, полипи и рак на стомаха, девертикули (джобове), полипи и рак на дебелото черво, хемороиди.
В.Ятрогенни (лечебни) кръвозагуби-операции, хирургически манипулации, хемодиализа, лечение със НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) причиняващи хронични кръвозливи от стомаха и червата, прекалено често кръводаряване.
Първоначално при възникване на железния дефицит, отсъства анемия, а има само изчерпване на депата.Със задълбочаване на дефицита намаляват хемоглобина и еритроцитите, а в по-напредналите стадии се стига и до левкопения (намаление ан левкоцитите-белите кръвни телца) което води до понижена защита срещу инфекции.

Умора,  сънливост и понижена работоспособност са характерни при ЖДА

1.Бледост на кожата и лигавиците.
2.Умора и понижена работоспособност.
3.Крампи (схващане) на краката на изкачване на стълби.
4.Непоносимост към студ.
5.Намалена устойчивост към инфекции.
6.Намалена концентрация.
7.Дисфагия от твърди храни (болки зад гръдната кост при преглъщане) и парене на езика.
8.Сънливост и замайване.
9.Влошаване симптомите на съпътстваща сърдечносъдова  или белодробна болест.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Преглед.
Лекарят може да открие следните признаци при ЖДА:
Скарлатина 1.Забавен растеж при бебета и деца.
2.Бледност на лигавиците.
3.Вдлъбване на ноктите (койлонихия), плоски нокти, чупливи нокти и коси, суха кожа.
4.Зачервен и лъскав език, с атрофия на езиковите папили (синдром на Plummer-Vinson)
5.Рагади (цепнатини) в ъглите на устата (хейлит)
6.Учестен пулс (тахикардия) при покой и систолен шум на върха на сърцето.
5.Спленомегалия (увеличение на слезката при  тежки нелекувани случаи).

1.Пълна кръвна картина.Откриват се нисък среден обем на еритроцитите (MCV), ниска средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите (MCHC), повишен брой на тромбоцитите (> 450).
2.Натривки от периферна кръв-показва бледи еритроцити с намален обем (микроцити) и с различна форма.
3.Биохимични изследвания-установяват се ниско серумно желязо(Fe), повишен тотален желязосвързващ капацитет (ТЖСК) и нисък серумен феритин (feritin).
4.Други изследвания за установяване на евентуално заболяване, което може да бъде причина за анемията.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
Желязосъдържащи медикаменти за лечение на ЖДА

Основното лечение е премахване на причината за железния дефицит!При откриване на ЖДА без ясна причина, никога не се започва автоматично заместително лечение!
Основното лечение е със желязосъдържащи препарати при наличие на  пълноценно хранене (вкл.месо и месни продукти).При правилно лечение, обикновено след 5-7-я ден се увеличава значително количеството на ретикулоцитите (младите еритроцити) в периферната кръв което е и потвърждение за правилна диагноза.
Ако това не стане, трябва да се търсят други причини за анемията-хронично възпаление, продължаваща кръвозагуба, злокачествено заболяване или нередовен прием на лекарствата.Доказателство за редовното му приемане е черното оцветяване на изхожданията.

Helicobacter pylori
Хроничен гастрит
Дуоденална язва
Лечението трябва да бъде назначено от лекуващия хематолог, педиатър или терапевт.Най-често при деца се изписват капки Малтофер, а при възрастни Ферофолгама.Покачването на хемоглобина за 3 седмици със 20 g/l се  смята за добър резултат от лечението.След като отклоненията в количеството на хемоглобина и броя на еритроцитите бъдат напълно коригирани, лечението продължава оше три месеца в по-ниски дози за попълване на депата с желязо.
Железни препарати може да се прилагат и венозно при тежки случаи, когато може да се стигне и до кръвопреливане (предимно при предоперативна подготовка когато анемията трябва да бъде коригирана бързо).
Храненето при ЖДА трябва да включва меса:

и зеленчуци богати на желязо:

Автор: Д-р Румен Петков