Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Морбили

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Усложнения I Изследвания I Лечение I Профилактика

Обрив при Морбили

Причини I Симптоми I Усложнения I Изследвания I Лечение I Профилактика

Морбили (брусница, лат.-morbilli, англ.-measles) е инфекциозно заболяване (тип „шарка“-нар.), което протича със обрив, висока температура и симптоми от горните и долните дихателни пътища, като същевременно е едно от най-заразните инфекциозни заболявания и остава една от водещите причини за смърт при малки деца!
През 2009г.-2010г.вследствие на една епидемия от морбили в Североизточна България, починаха 24 деца!Няколко смъртни случая имаше и през епидемията от пролетта на 2017г.в Пловдивска област.

Причинява се от Morbillivirus от род Paramyxoviridae.Заразоносител на инфекцията е единствено болният човек, т.е.болестта е типична антропоноза.Вирусът се отделя от него през последните 3 дни преди и 5 дни след появата на обрива.Разпостранението става по въздушно-капков път чрез кихане и закашляне, при което във въздуха на стаята се образува фин аерозол, от който може да се зарази всеки който посети тази стая в следващите 2 часа.
От морбили може да боледуват всички възрасти, които не са били имунизирани-от 3-4 месечни бебета до хора в напреднала старческа възраст, но основният контингент на заболяването са неимунизираните деца.Контагиозният индекс е висок-98%, което означава, че с морбили се заразява практически всеки възприемчив индивид, който е бил в контакт с морбилозно болен!Смъртността е около 5%.
След като попаднат във дихателните пътища или конюнктивите на очите, морбилните вируси първоначално се размножават там, както и в регионалните лимфни възли, след което попадат в кръвта (първична виремия) и по точно във клетките на моноцитно-макрофагиалната (имунната) система и левкоцитите и ги разрушават.Вследствие на това се получава левкопения (патологично намаление в броя на левкоцитите) и срив в имунитета.На един последващ етап вирусите отново постъпват в кръвта (вторична виремия) и се разпостраняват до лигавиците на  горните дихателни пътища, белия дроб, черния дроб, мозъка и неговите обвивки и епитела на червата и ги възпаляват.Основна роля при развитието на усложненията на болестта-бронхопневмония, отит, менингит, енцефалит и др.играе пониженият тонус на имунната система.
Скарлатина Основни предразполагащи фактори за по-тежкото протичане на заболяването са:

Началото на морбили варира от 7 до 14 дни (средно 10-12 дни) след заразяване с вируса.Първият знак на морбили е обикновено високата температура (често повече от 40 С) която обикновено продължава 4-7 дни.Този период също така се характеризира с неразположение, безапетие, конюнктивит, кашлица, хрема, фотофобия (светобоязън), оток на клепачите и миалгии (мускулни болки).
Петна на Коплик Енантем (болестни изменения по лигавиците на устната кухина)- Петна на Коплик-синьо-сиви петънца на червена основа-развиват се върху устната лигавица противоположно на  вторите кътници.Обикновено се появяват 1-2 дни преди обрива и след неговата изява изчезват.Те са патогномонични (абсолютно потвърждение) за наличие на морбили, но не винаги са налице.
Екзантем (Обрив).Като цяло, обривът се развива около 14 дни след заразяването.Може да се появи и лек сърбеж.Представен е от леко-надигнати дребни червени петна и започва на лицевата страна на линията на косата, от двете страни на врата и зад ушите.В рамките на 48 часа, обривите се обединяват в  плаки предимно по раменете и гърдите, които се разпространяват от торса към крайниците, включително дланите и стъпалата, и изчезват по същия начин като се започне от главата и шията, тялото и накрая изчезват от ръцете и краката Плътността на обрива е най-голяма по-нагоре по раменете, където обривите могат да се обединяват в дифизни червени леко-надигнати полета (плаки) Пациентите се чувстват най-зле по време на първия или втория ден от началото на  обрива, който трае 5-7 дни преди да избледнее в кафеникави хиперпигментирани петна, които след това се излющват за около 10 дни.Имунокомпрометираните пациенти не могат да се развият обрив.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Обструктивен бронхит
Задна хрема
Кашлица-причини

Повечето усложнения на морбили възникнат поради факта, че вируса на морбили подтиска имунния отговор на болния, и в резултат се стига до  реактивиране на латентна инфекция или суперинфекция от бактериални патогени.Усложненията на морбили е по-вероятно да се появят при лица на възраст под 5 години или по-възрастни от 20 години, и процентно вероятността за развитието им се  увеличава при лица с  имунен дефицит, недохранване, недостиг на витамин А и липса на  ваксинация.
Пневмонията, както от самия вирус на морбили, така и от активиране на  латентна туберкулозна инфекция или друга бактериална такава е най-честото усложнение.(от моите скромни наблюдения върху 10 заболели от морбили през 2009г.мои пациенти, приблизително половината развиха пневмония/бронхопневмония).
Други инфекциозни усложнения включват възпаление на средното ухо (отит), бронхопневмония, ларинготрахеобронхит, круп (ларингит), обостряне на туберкулоза, менингит, енцефаломиелит, диария, синузит, стоматит, субклиничен хепатит, лимфаденит и кератит (възпаление на роговицата на окото) което може да доведе до слепота.В действителност, морбили остава честа причина за слепота в много от развиващите се страни.
Усложненията на морбили в бременната майка включват пневмония, хепатит, подостър склерозиращ паненцефалит, преждевременно раждане и спонтанен аборт.

От стадартните кръвни изследвания в периферната кръвна картина (ПКК) се установява левкопения-намаление на белите кръвни телца.Диагнозата на морбили обикновено се определя от класическата клинична картина.
Потвърждение в лаборатория (най-вече за контрол на епидемиите и  общественото здраве) се постига с помощта на следните методи:

Диференциална диагноза

Най-често в практиката Морбили трябва да се отдиференцира от следните заболявания:
Скарлатина, рубеола, Болест на Kawasaki (Кавазаки), серумна болест, системен лупус еритематодес, лекарствени обриви, инфекциозен еритем (пета болест-вид „шарка“), внезапен екзантем (шеста болест-вид „шарка“), инфекциозна мононуклеоза, менингит, детски енеровирусни инфекции (коксаки и ехо), сепсис, вирусни хеморагични трески (кримска-конго хеморагична треска...).

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението в детска възраст трябва да бъде проведено от педиатър или инфекционист, а при възрастни пациенти от инфекционист.
Липсват медикаменти за етиологично лечение на морбили.По същество се провежда поддържащо и симптоматично лечение, както следва:

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Ваксина против Морбили-Priorix

I.Преекспозиционна профилактика у нас се прави чрез имунизация със жива антиморбилна ваксина - една от компонентите на триваксината M-M-RvaxPro (М-М-РваксПро) от Задължителния имунизационен календар на Република България, която се поставя на децата навършили 13 месеца и 12 години.От 2004г.до първата половина на 2017г.в България се поставяше ваксината Priorix (Приорикс), а преди това се прилагаше триваксината Тримовакс.

Helicobacter pylori
Хроничен гастрит
Дуоденална язва
Всичките мои пациенти заболели от морбили през 2009г., общо 10  на брой от ромски произход бяха или необхванати с ваксина или периодът между поставянето й и началото на заболяването бе по-малък от 3 седмици.

I I.Постекспозиционна профилактика трябва да се провежда при неваксинирани контактни на морбилозно болни.Включва:
1.Пасивна имунизация.Провежда се с човешки имуноглобулин (имуновенин) по преценка на лекаря или РЗИ на високорискови пациенти контактни на болни от морбили.При този вид имунизация, става въпрос за антитела внесени наготово отвън, а не изработени от имунната система на реципиента в резултат на антигенна сенсибилизация.Провежда се "на пожар" при епидемична обстановка на високорискови пациенти контактни на морбили и действа сравнително ограничено време (няколко месеца).
2.Профилактика с витамин А.
Световната здравна организация препоръчва витамин А добавки за всички деца с диагноза морбили, независимо от тяхната страна на пребиваване, въз основа на тяхната възраст, както следва:

Автор: Д-р Румен Петков