Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Кримска-Конго хеморагична треска

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Лечение

Хеликобактер пилори

Причини I Симптоми I Лечение

Кримска-Конго хеморагична треска ( Febris haemorrhagica Crimea-Congo), на английски: Crimean–Congo hemorrhagic fever (CCHF) е вирусно заболяване, чийто причинител първоначално e бил изолиран от заболели от кримска хеморагична треска, а по късно се оказва че той е идентичен с вируса Конго в Африка.

Всъщност болестта е широко разпостранена в Китай, Пакистан, Иран, Ирак, Индия и други страни от Южна Азия, цяла Африка и Югоизточна Европа.

От Европа най-засегната е България и са констатирани ендемични огнища в следните области: Бургас, Ямбол, Шумен, Търговище, Сливен, Хасково, Кърджали, Разград, Стара Загора и Пазарджик.Регистрирани случаи има от време на време, но те са единични.

Източник и преносител на инфекцията най-често са кърлежите от рода Hialoma marginatum marginatum, , чиито личинки паразитират у зайци и птици, а възрастните форми-в селскостопански животни-коне, овце, кози и др.Заразяването става посредством ухапванеот заразени кърлежи.Нерядко се заразяват хора , които почистват животните от кърлежи и ги убиват , като ги смачкват с пръсти.Медицинските работници се заразяват при контакт с кръвта на болни.Преболедуването води до траен имунитет(устойчивост на заболяване).

Инкубационния (скрития) период е 7-12 дни.В развитието на болестта се наблюдават 3 периода:
1.Предхеморагичен(предкръвоизливен) период-най-често започва внезапно с втрисане, висока температура, главоболиe, отпадналост, болки в мускулите, кръста и корема, гадене, повръщане и диария.Лицето се зачервява, а очите влажни и блестящи.

2.Хеморагичен(кръвоизливен) период-между 3-я и 6-я ден от началото на заболяването се появяват кръвоизливипо кожата, кръвотечение от носа, кървене от венците, повръщане и изхождане на кръв, генитален кръвоизлив, кървави храчки, поява на язвички и ранички в устната кухина.Засилват се болките в корема, урината потъмнява.По-рядко се срещат белодробни увреждания (бронхопневмония), сърдечни увреди (учестен или забавен пулс, прескачане на сърцето, снижаване на кръвното налягане, шок), засягане на черния дроб (жълтеница), общомозъчни признаци (парези и парализи, гърчове).

кръвоизливи по кожата 3.Реконвалесцентния(възстановителен) период продължава месеци, като болните се оплакват от болки по тялото, косопад, намалена потентност и неврастенични оплаквания.

Усложнения-в много редки случаи, заболяването се усложнява с бронхопневмония, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), сепсис (отравяне на кръвта), перитонит (възпаление на коремната ципа), паротит (засягане на слюнчените жлези), цистит (възпаление на пикочния мехур).
Смъртността е около 30%.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
Скарлатина

Лечението трябва да се провежда задължително от инфекционист- специалист по инфекциозни заболявания. Лечението е симптоматично.Пациентите се изолират и лекуват в инфекциозните отделения при условията на ООИ (особено опасни инфекции) със глюкозни и солеви разтвори, гамаглобулини и противохеморагичен серум изолиран от преболедували болестта, витамини, кръвопреливане, тромбоцитна маса, глюкокортикоиди и евентуално антибиотици при вторична инфекция.
Срещу самия вирус експериментално се прилага антивирусен медикамент-Ribavirin (Copegus, Rebetol), но засега няма сигурни данни за неговата ефикасност.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Профилактика-борба с кърлежите в ендемичните огнища на заразата, обучаване на населението за предпазване от ухапване от кърлежи и размачкването им.На застрашените контингенти се поставя ваксина срещу кримска хеморагична треска.На контактните на заболелите лица се поставя противохеморагичен серум или хиперимунен гамаглобулин (антитела срещу причинителя).

Автор: Д-р Румен Петков