Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Киселини

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Лечение I Спешна помощ

Киселини

Причини I Симптоми I Лечение I Спешна помощ

Киселините зад гръдната кост се дължат на дразнене на лигавицата на хранопровода, от проникнал там кисел стомашен сок съдържащ солна киселина и пепсин.Това състояние се нарича кисела регургитация, и се среща почти изключително при Гастроезофагеално-рефлуксната болест (ГЕРБ).Доста често се употребява терминът "стомашни" киселини, но в действителност неприятните усещания за киселини и парене идват от хранопровода!

Болестния процес се дължи на отслабване на тонуса на Долния Езофагеален Сфинктер (ДЕС) .Той представлява мускулен пръстен разположен на прехода между хранопровода и стомаха.При своето съкращение, ДЕС предотвратява рефлукса (обратното връщане на стомашно съдържимо от стомаха в хранопровода).Когато ДЕС е отслабен, при повишено налягане в корема или заемане на хоризонтално положение на тялото, в хранопровода прониква кисел стомашен сок, който уврежда лигавицата му, и води до нейното възпаление (езофагит) и чувство за парене и киселини зад гръдната кост.
Отслабване на тонуса на ДЕС се среща при злоупотреба с алкохол, шоколад, мента, кафе, мазни храни, подправки и тютюнопушене.Особено предразположени са пациенти със затлъстяване, които не се хранят редовно, често пропускат закуската и обяда, но за сметка на това вечерят обилно с мазни и пикантни храни, полети с обилни количества алкохол и си лягат на спят преди да са минали 2 часа от вечерята.Носенето на тесни дрехи и спането на ниска възглавница също допринасят за влошаване на заболяването.Много лекарства-бета блокери, Новфилин, Теотард, Диазепам , Калциеви антагонисти и др.допълнително могат да засилят засилят болестния процес.
Обратно-храни които съдържат белтък (протеин) като нетлъсто месо и белтъка на яйцата повишават тонуса на ДЕС.Парене зад гръдната кост

Киселини или кисела регургитация (киселини разпостраняващи се нагоре по хранопровода към гърлото и устата) и парене зад гръдната кост са най-характерните оплаквания на пациентите с Гастроезофагеалнорефлуксната болест (ГЕРБ ).Повече информация за това заболяване - тук.

Лечението на киселините включва:
А.Хигиенно-диетичен режим-консумация на храни приготвени посредством варене, печене и задушаване и избягване на такива приготвени посредством пържене, опушване и паниране.Редовно, често и бавно хранене на малки порции с максимално добро сдъвкване на храната.След хранене избягвайте да си лягате 2-3 часа, вдигането на тежки предмети и напрягане.Предпочитайте по-широки и удобни дрехи.При ГЕРБ е препоръчително единият край на леглото откъм главата да се повдигне на 10-15 см.Отслабване на тегло и отказ от тютюнопушене са собено полезни в борбата с киселините.

Препоръчителни храни са:

Зеленчуци и плодове-картофи(варени или на пюре), моркови, тиква, тиквички, ябълки, ягоди, банани, ориз.
Млечни продукти-прясно и кисело мляко, сирене, извара.
Тестени изделия-хляб, сухари, бисквити, солети, макарони, козунак, кифла, фиде, юфка, соя и соеви продукти.
Месни продукти и яйца-нетлъсти меса (телешко, пилешко и риба), кренвирши, телешки салам, шунка, обикновен пастет, варени яйца.
Растителни мазнини в ограничени количества(олио, зехтин) и краве масло.
Подправки-магданоз, сол.


Храни които трябва да се избягват:

Подправки-червен и черен пипер, люти чушки, дафинов лист, бахар и хрян.
Млечни продукти-кашкавал и пушено сирене.
Зеленчуци и плодове-цитрусови плодове (портокали, лимони, мандарини), фасул, леща, зеле, лук, чесън, ряпа, гъби, туршии, бакла, грозде, кайсии, вишни, фастъци, орехи, бадеми и незрели плодове.
Месни продукти-тлъсти меса, сланина, свинска мас, луканки, суджуци, саздърма, пастърма, консерви и други пикантни месни изделия.
Алкохолни и газирани напитки и кафе.

Помага ли содата бикарбонат, в лечението на киселините?
Содата има бърз неутрализиращ ефект върху стомашните киселини, който обаче е краткотраен.Веднага след този ефект се развива свръхпродукция на солна киселина от стомаха, и образуваните при неутрализацията мехурчета от въглероден двуокис носят със себе си частици солна киселина, които попадат в хранопровода и влошават заболяването!

Б.Медикаментозното лечение трябва да бъде предписано от специалист - гастроентеролог.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
Дуоденална язва
Най-често използваните лекарства са т.н.ИПП- Инхибитори на протонната помпа-Нексиум, Еманера, Омепразол, Мепрезор, Лансопрол и др.в продължение на месеци по преценка на лекуващия лекар.
Освен тях, с по малко значение са Пропулсивните медикаменти-Домперидон (Мотилиум), Метоклопрамид (Деган), Итоприд (Зирид), Левопрайд.
Антиациди (понижаващи киселинността на стомашния сок)-Алмагел, Алмалокс.
Медикаментите от групата на Н2-блокерите-Ранитидин, Фамотидин и Симетидин се използват при по-леките случаи, поради по слабият им ефект в сравнение с ИПП.
Обикновено за най бърз ефект се предписва комбинация от един медикамент от групата на ИПП +един Пропулсивен медикамент +Антиацид .

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Ако получите остра киселинна атака, вечер по време на сън, и ако не разполагате с нужните лекарства, най-добре заемете изправено положение за момента и хапнете нещо.По възможност нетлъсто месо или варени белтъци, но може и просто филия хляб със сол.Принципът е че при изправяне, стомашния сок, престава да се излива в хранопровода поради по-ниския стоеж на стомаха в изправено положение, а и протеинът в храната засилва тонуса на ДЕС.Освен това храната разрежда солната киселина в стомаха, и киселинноста на стомашния сок намалява драстично.Ако не разполагате с храна, серозно облекчение можете да получите и ако приемете няколко глътки вода през устата, тъй като водата отмива стомашния сок, от стените на хранопровода!


Автор: Д-р Румен Петков