Ларингит - Практическа медицина
Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Ларингит

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Субхордален ларингит I Изследвания I Лечение I Профилактика

Ларингс

Причини I Симптоми I Субхордален ларингит I Изследвания I Лечение I Профилактика

Ларингит (круп) е възпаление на лигавицата на ларингса (гръкляна) включително и на гласните връзки.
Ларингсът (на латински laryngs) представлява въздухоносен орган, раположен между гълтача и трахеята и има важната задача да затваря долните дихателни пътища от гълтача, когато през него преминава храна, за да не се получи аспирация (навлизане на храна в дихателните пътища).Освен това той отговаря за фонацията (гласообразуването).
Отпред е покрит с хрущял, който при мъжете е по-изразен и оформя т.н.адамова ябълка.Отгоре е разположен един израстък на ларингса неречен епиглотис, който при нужда изолира (запечатва) кухината на гръкляна от храносмилателния тракт.Под него е разположена гласовата цепка, оформена между гласните връзки (хорди), а непосредствено под тях е субхордалното пространство.
Острият ларингит започва внезапно и обикновено протича самостоятелно.Вследствие на възпалението на лигавицата на гласните връзки и отложените налепи върху тях, винаги има дрезгав или пресипнал глас.Ако пациентът има ларингитни оплаквания повече от 3 седмици, значи се касае за хроничен ларингит.
Субхордалния ларингит (псевдокруп) представлява възпаление и оток на лигавицата под гласните връзки (субхордалното пространство).

Най-честите причини за възпаление на ларингса са:
1.Вирусни инфекции-риновируси, грипни и парагрипни вируси, респираторно синцитиален вирус (RSV), аденовируси, морбилни и паротитни вируси, човешки папилома вирус (HPV) и варицела-зостер вирус.
Скарлатина 2.Бактериални инфекции-срещат се по рядко, като най-честия причинител на бактериален ларингит е Мораксела катаралис и по рядко Хемофилус инфлуенце, Пневмококи, Бордетела пертусис (коклюш) и др.
3.Задна хрема-стичане на носен секрет по гърлото.
4.Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
5.Пренапрежение на гласните връзки при певци, учители, говорители.
6.Хронично дразнене от тютюнев дим и различни инахалаторни вредности (инхалатори за лечение на астма).
7.Нодули кантатория (възелчета на гласните връзки)
8.След интубация.
9.Редки автоимунни заболявания-ревматоиден артрит, грануломатоза на Вегенер или саркоидоза.

Основните признаци на ларингит са дрезгавост и пресипване на гласа, понякога до пълната му загуба (афония), упорита дрезгава лаеща кашлица, чувство за "чуждо тяло" в гърлото, понякога леко повишена температура и рядко задух и свирене от гърдите при вдишване (стридор).
Ларингит Ако заболяването протича в хода на една вирусна инфекция мохе да има хрема, болки в гърлото и по-изразен фебрилитет (висока температура).При задна хрема има гъгнене от носа , упорита нощна кашлица и пресипване предимно сутрин.Същото се среща и при ГЕРБ, с тази разлика, че често има киселини и парене зад гръдната кост, затруднено преглъщане (дисфагия), болки зад гръдната кост при преглъщане, повръщане и нарушен емайл по зъбите.
Обикновено при острия ларингит кашлицата за 3-4 дни намалява и и се овлажнява.Понякога при десцендиране (слизане) на инфекцията към долните дихателни пътища се стига до остър бронхит (или бронхиолит при RSV) и пневмония - вирусна или пневмония (бронхопневмония) причинена от Мораксела катаралис, Хемофилус инфлуенце, Пневмококова и др.

Субхордален ларингит (псевдокруп)-особена форма на острия ларингит при деца , при която има възпаление и оток на лигавицата под гласните връзки (субхордалното пространство), като често е придружен и от спазъм на ларингеалните мускули.Тъй като там има предимно рехава съединителна тъкат, се стига до силно изразен оток на стените на ларингеалната кутия, със склонност към обструкция (запушване).
Началото обикновено е драматично, като детето се събужда в малките часове на нощта със упорита дрезгава лаеща кашлица, пресипване на гласа до афония, инспираторен стридор (задух по изразен при вдишване), посиняване на устните и езика (цианоза).Детето е уплашено, а родителите още повече.Въпреки зловещото начало, заболяването протича доброкачествено.Задухът обикновено изчезва след няколко часа, гласът се възстановява и остава само дрезгавата кашлица.Понякога пристъпът може да повтори на следващата вечер, но в по-слаба степен.Проявите на заболяването много бързо изчезват след поставяне на кортикостероид (Урбазон, Медрол) мускулно или венозно.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметките



Затвори
Защо да го правя? Защо?
индиректна Ларингоскопия директна Ларингоскопия

Изследвания не се правят рутинно, а и те обикновено са нормални.При по-затегнато протичане, или за отдиференциране на острия ларингит от чуждо тяло или рак на ларингса, има нужда от директна или индиректна Ларингоскопия и оглед на гласните връзки.Евентуално при наличие на секрет по гласните хорди, може да се направи микробиологично (културелно) изследване за изолиране на инфекциозния причинител и евентуално изготвяне на антибиограма.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението на ларингита в детска възраст трябва да се провежда от педиатър или оториноларинголог, а при възрастни от УНГ специалист или терапевт.

Варицела

Лечението включва инхалации (може със сода бикабонат) срещу пресипването.При нежелание на детето диша парите, може да се пусне душа с гореща вода в банята и детето да се вкара да диша влажния въздух.Смисълът на цялото упражнение е, че по този начин се овлажняват секретите с които са покрити гласните връзки, като по този начин те се отстраняват по-ефективно при изкашляне.Със същата цел се дават и отхрачващи сиропи-Флавамед, Мукосолван, Амбрекс, Солволан, АЦЦ, Бромхексин и др.Опитът ме е научил в такива случаи да предписвам и Вентолин, зашото много често след ларингит, се стига до обструктивен бронхит.


При съмнение за бактериална инфекция като причинител на тежко протичащ ларингит, по преценка на лекуващия лекар може да се приема антибиотик.
При Субхордален ларингит много мощен и бърз ефект има от приложението на кортикостероиди (Урбазон, Медрол, Метилпреднизолон), а в по-тежките случаи може да се стигне до болнично лечение с кислород и венозни антибиотици, вливания и готовност за трахеотомия при екстремно запушване на кухината на ларингса.
При хроничен ларингит вследствие на дразнене от тютюнев дим, трябва да се преустанови тютюнопушенето, а при наличие на ГЕРБ, задна хрема, ревматоиден артрит и други хронични състояния трябва да се лекува основното заболяване.

Трябва ефективно да се предотвратяват заболявания като ГЕРБ, задна хрема, ревматоиден артрит и да се избягват професионални вредности с пренапрежение на гласа и тютюнопушене.
Срещу някои инфекциозни причинители може да се поставят ваксини - Act Hib срещу Хемофилус инфлуенце, Pneumo 23 и Synflorix срещу пневмококи, Vaxigrip и Influvac срещу грипния вирус, Cervarix и Silgard срещу HPV.
Palivizumab (Synagis) е моноклонално антитяло срещу респираторно-синцитиален вирус (RSV).

Автор: Д-р Румен Петков