Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

МИЛУРИТ табл.100 мг.

МИЛУРИТ табл.100 мг.

Листовка: информация за потребителя

Милурит 100 mg таблетка
Milurit 100 mg tablets

Алопуринол (Allopurinol)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство,
тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

•    Запазете тази листовка.Може да се наложи да я прочетете отново.

•    Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

•    Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас.Не го преотстъпвайте на други хора.То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

•    Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции уведомете Вашия лекар или фармацевт.Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка: Подагра

1.Какво представлява Милурит и за какво се използва

2.Какво трябва да знаете, преди да приемете Милурит

3.Как да приемате Милурит

4.Възможни нежелани реакции

5.Как да съхранявате Милурит

6.Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.Какво представлява Милурит и за какво се използва

Милурит таблетки съдържа лекарство, наречено алопуринол.Неговото действие се изразява в забавяне скоростта на определени химични реакции в организма, за да се понижат нивата на пикочна киселина в кръвта и урината.

Милурит се използва:

за профилактика на подагра.Това е заболяване, при което организмът произвежда прекадено голямо количество от едно вещество, наречено „пикочна киселина”.Пикочната киселина се натрупва в ставите и сухожилията под формата на кристали.Тези кристали могат да причинят възпалителна реакция.При възпалението кожата около някои стави се подува, става болезнена и чувствителна при най-лекия допир.Освен това може да има и силна болка при движение на тези стави,  за профилактика на други състояния, при които има натрупване на пикочна киселина в тялото.Такива са бъбречни камъни и някои други видове бъбречни проблеми или когато провеждате лечение против рак, или ако имате определени ензимни нарушения.

2.Какво трябва да знаете, преди да приемете Милурит

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Не приемайте Милурит

• Ако сте алергични към алопуринол или към някоя от останалите състав лекарство (изброени в точка б).

Предупреждения и предпазни мерки.
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Милурит.

Може да са необходими повишено внимание и стриктен лекарски контрол:

•    Ако сте от китайски, африкански или индийски произход.

•    Ако имате проблеми с черния дроб или бъбреците.Вашият лекар може да Ви предпише по-ниска доза или да Ви помоли да приемате лекарството по-рядко от всеки ден.Освен това Вашият лекар ще Ви наблюдава по-стриктно.

•    Ако имате проблеми със сърцето или високо кръвно налягане и приемате диуретици и/или някои видове лекарства за понижаване на кръвното налягане, наречени АСE инхибитори..

•    Ако в момента имате пристъп на подагра.

•    Ако Вие или Ваш родственик страдате от хематохроматоза (рядко нарушение,  характеризиращо се с патологично висока степен на усвояване на желязо в чревния тракт,  което води до прекомерно натрупване на желязо, особено в черния дроб).

Ако не сте сигурни дали някое от горните се отнася за Вас, говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да използвате Милурит.

Има съобщения за сериозни кожни обриви (синдром на свръхчувствителност, синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза), които се свързват с употребата на алопуринол.Често обривът може да бъде с язви в устата, гърлото, носа, половите органи и конюнктивит (зачервени или подути очи).Тези потенциално животозастрашаващи, сериозни кожни обриви често се съпровождат от грипоподобни симптоми, като температура, главоболие,  болки в тялото (грипоподобни симптоми).Обривът може да прогресира до широко разпространение на мехури и лющене на кожата.

Ако получите обрив или тези кожни симптоми, спрете приема иа Милурит, свържете се спешно с лекар и кажете, че приемате това лекарство.Ако получите сериозни кожни обриви, синдром иа свръхчувствителност, синдром на Стивънс-Джонсън или токсична епидермална некролиза по време на употребата на Милурит, никога не трябва да приемате Милурит отново.

В началните етапи на лечението с Милурит е възможно да се предизвика остър пристъп на подагрозен артрит.Поради това Вашият лекар може да Ви предпише профилактично лечение с подходящо противовъзпалително лекарство или колхицин в продължение на най-малко един месец.

За да следи безопасността и ефикасността на лечението с Милурит, Вашият лекар може да реши да направите едно или повече лабораторни изследвания.Моля, направете тези изследвания и не забравяйте да покажете резултатите на Вашия лекар.

Ако имате рак или синдром на Lesch-Nyhan, може да се повиши количеството на пикочна киселина в урината Ви.За да го предотвратите, трябва да приемате достатъчно количество течности, за да се разрежда урината Ви.

Ако имате камъни в бъбреците, те ще станат по-малки и могат да преминат в пикочните пътища.

Деца и юноши

Милурит не трябва да се прилага при деца и юноши на възраст под 15 години, няколко вида рак (особено левкемия) или при лечение на определени ензимни нарушения като синдром на Lesch-Nyhan.

Други лекарства и Милурит

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете някое от следните:

•    ацетилсалицилова киселина

•    теофилин, който се използва при проблеми с дишането

•    лекарства, използвани при припадъци (епилепсия) (фенитоин)

•    антиобиотици (ампицилин, амоксицилин)

•    диданозин, който се използва за лечение на инфекция с ХИВ

•    видарабин, който се използва за лечение на вирусни инфекции

•    лекарства за лечение на рак (напр.циклофосфамид, доксорубицин, блеомицин,  прокарбазин, мехлороетамин)

•    лекарства за понижаване на имунния отговор (имунопотискащи), напр.циклоспорин,  азатиоприн

•    лекарства за лечение на диабет (хлорпропамид)

•    лекарства, използвани при сърдечни проблеми или високо кръвно налягане, напр.АСЕ инхибитори или отводнителни таблетки (диуретици, особено от групата на тиазидите или фуроземид)

•    лекарства за разреждане на кръвта (антикоагуланти), напр.варфарин и аценокумарол

•    всякакви други лекарства за лечение на подагра (пробенецид, сулфинпиразон).

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемате други лекарства.Това включва лекарства, отпускани без рецепта, вкл.билкови лекарства, тъй като Милурит може да повлияе действието на някои лекарства.Освен това, други лекарства също могат да повлияят действието на Милурит.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност

Няма достатъчно доказателства за безопасността на Милурит по време на бременността при хора.

Милурит не трябва да се приема от бременни жени, освен ако няма по-безопасна алтернатива и когато самото заболяване носи риск за майката и нероденото дете.

Кърмене

Милурит попада в кърмата на хората.Поради липсата на достатъчно данни за безопасността, употребата на Милурит през периода на кърмене не се препоръчва.

Шофиране и работа с машини

Възможно е да се почувствате отпуснати, замаяни или да имате проблеми с координацията.В такъв случай не шофирайте и не работете с инструменти или машини,

Всяка таблетка Милурит от 100 mg съдържа 50 mg лактоза.

Ако Вашия лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да приемете този лекарствен продукт.

3.Как да приемате МилуритПодагра

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Милурит трябва да се приема веднъж дневно след хранене, с вода, Ако дневната доза е над 300 mg, за предпочитане е тя да бъде разделена на няколко приема.

Дозата трябва да бъде определена индивидуално от Вашия лекар.

Препоръчваните дози са:

Възрастни

Препоръчителната начална доза е 100 mg веднъж дневно.Вашият лекар може постепенно да повиши дозата, ако не е достатъчно повлияването на серумните урати.

Препоръчителните дози за поддържащо лечение са следните:

100-200 mg дневно при леки форми, 300-600 mg дневно при умерено тежки форми и 700-900 mg дневно при тежки форми.

Ако е необходимо определяне на дозата на база телесно тегло (mg/kg), трябва да се прилага доза от 2 до 10 mg/kg телесно тегло на ден.

Употреба при деца и юноша (под 15 години)

В редки случаи има показания за употребата при деца, освен при злокачествени заболявалия (най-вече левкемия) и определени ензимни нарушения като синдром на Lesch-Nyhan.Препоръчителната доза е от 10 до 20 mg/kg телесно тегло дневно.Дневната доза не трябва да надвишава 400 mg.

Старческа възраст (над 65 години)

Вашият лекар ще предпише най-ниската доза от Милурит таблетки, с която се постига най-добър контрол на симптомите Ви.

Ако имате сериозен проблем с бъбреците

•    може да е необходимо да приемате по-малко от 100 mg всеки ден

•    или може да е необходимо да приемате 100 mg на интервал, по-дълъг от един ден.

Ако провеждате диализа два или три пъти седмично, Вашият лекар може да предпише доза от 300 или 400 mg, която да приемате веднага след диализата.

Ако имате проблеми с бъбреците, Вашият лекар ще провери функцията им, особено ако приемате обезводняващи таблетки (диуретици, най-вече от групата на тиазидите).

Ако имате проблем с черния дроб

Възможно е Вашият лекар да предпише по-ниски дози.Може да са необходими периодични изследвания на чернодробната функция, особено в началото на лечението.

Лечение на състояния с висок обмен на урати {напр.злокачествени нарушения,  определени ензимни нарушения)

Препоръчително е да се коригира наличието на високо ниво на пикочна киселина с Милурит преди да се започне лечение с цитотоксични лекарства.Това е важно, за да се осигури правилното усвояване на течностите.

Ако сте приели повече от необходимата доза Милурит

Ако приемете повече от необходимата доза Милурит, веднага се свържете с лекар или отидете до болница.Вземете опаковката на лекарството със себе си.

Най-честите симптоми на предозиране са гадене, повръщане и диария.До пристигането на лекаря, най-важното, което трябва да се направи е да се приемат достатъчно течности.

Ако сте пропуснали да приемете Милурит

Ако сте пропуснали да приемете една доза, приемете я щом си спомните.Ако обаче е наближило времето за следващата доза, не приемайте пропусната доза.Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на Милурит

Продължителността на лечението се определя от Вашия лекар.

Не спирайте приема на Милурит без да се консултирате с Вашия лекар, освен ако получите алергична реакция или друга сериозна нежелана реакция (вж.т.4).

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежеланите реакции, възникващи при лечение с Милурит, обикновено са редки и в повечето случаи - леки.

Нежеланите ефекти могат да варират по честота, в зависимост от приетата доза и освен това в комбинация с други лекарства.Честотата е по-висока при наличие на бъбречно и/или чернодробно нарушение.

Има съобщения за потенциално животозастрашаващи кожни обриви (синдром на Стивънс-Джонсън, токсична епидермална некролиза) (вж.т.2).

Алергични реакиии Признаците може да включват:

•    кожен обрив, излющване на кожата, възпаление на устните и устата

•    подуване на лицето, ръцете, устните, езика или гърлото

•    затруднено преглъщане или дишане

•    много редки признаци може да са внезапна поява на хрипове, сърцебиене или стягане в гръдния кош и колапс.

Ако получите алергична реакция или иякое от следните оплаквания, докато сте на лечение с Милурит, спрете да приемате таблетките и се обадете на Вашия лекар незабавно.

Не приемайте повече таблетки, освен по указания на Вашия лекар.

Съобщавани са следните нежелани реакции:

Чести (могат да засегнат не повече от 1 на 10 души)
• кожен обрив

Нечести (могат да засегнат не повече от 1 на 100 души)

•    гадене, повръщане и диария

•    отклонения в параметрите на чернодробната функция

Редки (могат да засегнат не повече от 1 на 1 000 души):

•    ставни болки или болезнено подуване на слабините, подмишничните ямки или

•    жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите)

•    проблеми с черния дроб, напр.възпаление, или проблеми с бъбреците

•    образуване на камъни в пикочните пътища, симптомите на което включват

и болка в корема, поясната област или слабините.

•    температура и втрисане, главоболие, болка в мускулите (грипоподобни симптоми) и общо неразположение

•    някакви кожни промени, например язви в устата, гърлото, носа, половите органи и конюнктивит (зачервени или подути очи), широко разпространени мехури или лющене на кожата

•    сериозни реакции на свръхчувствителност, включително висока температура, кожен обрив, болка в ставите, необичайни резултати при кръвни изследвания и при чернодробни функционални изследвания (това може да са признаци на полиорганно нарушение).

Много редки (могат да засегнат не повече от 1 на 10 000 души):

•    Милурит таблетки може да засегне кръвта или лимфната система.Признаците могат да бъдат: пребледняване, възпаление на устата, по-лесно образуване на кръвонасядане от обикновено, кървене от устните, устата или половите органи, възпаление на гърлото или други признаци на инфекция.Тези ефекти обикновено възникват при хора с чернодробни или бъбречни проблеми,

•    висока температура

•    наличие на кръв в урината, бъбречна недостатъчност

•    повръщане на кръв

•    високо ниво на мазнини в кръвта

•    чувство за общо неразположение

•    слабост, изтръпване на дланите или ходилата, нестабилност на стъпалата, мравучкане,  невъзможност за движение на мускулите (парализа) или загуба на съзнание

•    главоболие, замаяност, сънливост или нарушено зрение

•    болка в гръдния кош, високо кръвно налягане или забавен пулс

•    стерилитет при мъжете или невъзможност за получаване или задържане на ерекция

•    уголемяване на гърдите при мъже и жени

•    промяна в изхождането, наличие на маста в изпражненията

•    промяна във вкусовите усещания

•    катаракта (замъгляване на лещата на окото)

•    косопад или промяна в цвета на косата

•    припадъци

•    депресия

•    задържане на течности, което предизвиква образуване на отоци, най-вече по глезените

•    чувство за жажда, умора и спадане на тегло (може да са симптоми на диабет).Възможно е Вашият лекар да реши да измери нивото на кръвната Ви захар, за да провери дали това е така

•    образуване на циреи (фурункалоза - малки, болезнени, червени пъпки по кожата)

•    мускулни болки

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):

•    болка в корема

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт или медицинска сестра.Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции.Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, в Изпълнителна агенция по лекарствата ул., Дамян Груев” № 8, 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg.Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.Как да съхранявате Милурит

Да се съхранява под 30°С.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката.Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате.Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.Съдържание на опаковката и допълнителна информация 
Какво съдържа Милурит

Обструктивен бронхит
Задна хрема
Кашлица-причини

Активното вещество е 100 mg алопуринол във всяка таблетка.

Другите съставки са лактоза монохидрат, картофено нишесте, повидон, талк, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат тип А.

Как изглежда Милурит и какво съдържа опаковката

Външен вид: Бели или сиво-бели, кръгли, плоски, със скосени ръбове таблетки с делителна черта от едната страна и с гравиран надпис "Е 351" от другата страна.Таблетките могат да бъдат разделени на равни дози.

Опаковка: 30, 40, 50, 60, 70, 80 или 120 таблетки в стъклена бутилка, поставена в картонена опаковка заедно с листовката за пациента.

Притежател на разрешението за употреба

Egis Pharmaceuticals PLC H-l 106, Kereszturi ut 30-38.

Budapest, Унгария

Производител

Egis Pharmaceuticals PLC,

H-9901 Kormend, Matyas kiraly lit 65.

Budapest, Унгария

Дата на последно преразглеждане иа листовката

Декември, 2016 г.


Кратка лекарствена характеристика
По-подробна информация
изтеглете в PDF:
Кратка характеристика на продукта