Повръщане Диария Висока температура
Начало
Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Конюнктивит

Автор: Д-р Румен Петков

Класификация I Бактериален конюнктивитI Хламидиен I Вирусен I Алергичен

Конюнктивит

Класификация I Бактериален конюнктивитI Хламидиен I Вирусен I Алергичен

Конюнктивит е възпаление на конюнктивата-тънка мембрана, която покрива предната част на очната ябълка  и преминава върху задните повърхности на клепачите.

Най-общо конюнктивитите се подразделят на остри и хронични, а според причината биват:

I.Инфекциозни:
1.Бактериален
2.Хламидиен
3.Вирусен
Варицела
I I.Неинфекциозни
1.Алергичен.
2.Други-химичен, иритативен, гигантски-папиларен...

Причинява се най-често от стрептококи, стафилококи, пневмококи и гонококи.Заразяването става по контактен път чрез пипане на очите с контаминирани с бактерии ръце, кърпи за лице, чужди тела и пръски попаднали в окото.Заболяването започва обикновено на едното око и бързo се прехвърля и на другото.
Започва внезапно, като пациентите се събуждат сутрин със слепени от секрет очи, дразнене, смъдене и сърбеж в очите, както при попадане на чуждо тяло в тях, а също  и светобоязън.Конюнктивите се зачервяват, появява се сълзене и жилави жълтозеленикави секрети върху саматa конюнктива, които засъхват около миглите, а през нощта при затворени клепачи водят до тяхното слепване.При ангажиране на клепачите във възпалителния процес, вече говорим за блефароконюктивит при който има силно зачервени и оточни клепачи.
Заболяването се диагностицира по типичното протичане, а от изследванията може да се направи микробиологично изследване, със изолиране на бактериалния причинител и изработване на антибиограма която показва към кои антибиотици е най-чувствителен (т.е.кои АБ го унищожават най-ефективно).

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
Лечението в детска възраст трябва да бъде проведено от педиатър или офталмолог, а при възрастни пациенти от специалист по очни болести - офталмолог.
Лечението е със очни капки или очни мази съдържащи антибиотик.При новородени, бебета и деца се използват Макситрол, Тобрекс, Бактробан и Гентазон, а при деца над 1 г.и възрастни може още Унифлокс, Флоксал, Окацин, Цилоксан, Вигамокс..
.Капките се накапват на 2 часа (поне 5 пъти на ден) 10-15 дни дори и симптомите да изчезнат по-рано, а мазите – 3 пъти дневно за същия срок.При данни за гонококов конюнктивит се прилагат системни антибиотици-Пеницилин или Цефалоспорини.

Скарлатина

Причинява се от Хламидия трахоматис-атипичен микроорганизъм, като заболяването в миналото е било много разпостранено и често е водело до слепота.Започва постепенно и протича сравнително вяло с обостряне и ремисии, без много субективни оплаквания (понякога сърбеж), понякога увеличаване на шийните лимфни възли, рядко има гнойни секрети и често има данни за хламидийна инфекция на пикочополовата система (полово предавана болест).Лечението е със капки съдържащи флуорохинолони- Унифлокс, Флоксал, Окацин, Цилоксан, Вигамокс...както и таблети Азитромицин, Доксациклин или Тетрациклин през устата.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Дразнене, смъдене и сърбеж в очите

Той се характеризира с острo или подостро начало, минимално ниво на болка, cърбеж , прозрачна, водниста секреция от очите, светобоязън и усещане за чуждо тяло в очите.Появява се и увеличение на шийните лимфни възли.Обикновено се причинява от аденовирус (епидемичен кератоконюнктивит).Продължава няколко месеца и постепенно изчезва.Лечението е с антибиотични капки, ефектът от които с слаб.

Той се характеризира с остра или подостро начало, без болка, но със силен сърбеж който е задължителен и отличителен симптом на това състояние.Обилното сълзене с отделяне на водниста течност е типично.Лечението е със капки съдържащи кортикостероиди-Декс-тобрин, Унидекса, Хидрокортизон..., както и антихистаминови лекарства през устата-Лорано, Ксизал, Алегра.


Автор: Д-р Румен Петков