Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Остър среден отит

Автор: Д-р Румен Петков

Остър серозен отит I Остър гноен отит I Остър отит при кърмачета I Особени форми на отит I Спешна помощ

Анатомия на човешкото ухо

Остър серозен отит I Остър гноен отит I Остър отит при кърмачета I Особени форми на отит I Спешна помощ

Ухото топографски се разделя на три анатомично обособени части:

1.Външно ухо - включващо ушната мида и външния слухов проход.
2.Средно ухо – в чийто състав влиза тъпанчевата мембрана (тъпанчето), евстахиевата тръба съединяваща вътрешното ухо с носоглътката и същинския слухов орган.
3.Вътрешно ухо-на практика това е органа на равновесието (вестибуларният апарат).
Възпалението на средното ухо (среден отит, otitis media) представлява инфекциозно възпаление на средното ухо.
Подразделя се според естеството на възпалението на два вида-катарален среден отит и гноен такъв, а според начина на протичане на остър и хроничен среден отит.

I.Остър катарален среден отит (остър серозен среден отит)

Причини.

Острият катарален отит се предизвиква от запушване на Евстахиевата тръба съединяваща средното ухо с кухината на носоглътката и чиято задача е да изравнява атмосферното налягане с въздушното налягане в ухото, както и да позволява отвеждането на секретираните течности от вътрешното ухо в носоглътката.Изравняването на налягането става при преглъщане и прозяване, тъй като тогава тази тръба се отваря.При запушване на тръбата, въздухът във вътрешното ухо се резорбира (поема) частично от капилярите на лигавицата и въздушното налягане в ухото намалява, вследствие на което кръвоносните съдове се преизпълват Варицела с кръв и отделят течност (ексудат), а също така под натиска на атмосферното налягане тъпанчето хлътва навътре и слухът силно намалява поради намалената способност на тъпанчевата мембрана да резонира под въздействието на звуковите вълни.
Причините водещи до запушване на евстахиевата тръба са много-хрема, възпаление и разрастване на трета сливица, алергично възпление и оток на лигавицата на носа и носоглътката, травма, тумори и др....

Протичане

Обикновено пациентите се оплакват от намаление на слуха, шум в ухото, ’’пукане’’ в ушите и чувство за пълнота в ухото.При отоскопия (директно наблюдение на тъпанчевата мембрана) се вижда ниво на течност зад тъпанчето и мехурчета в нея.
Общото състояние е добро и липсват болки.При засягане по съседство на вътрешното ухо (вестибуларния апарат) може да се появи световъртеж и залитане, гадене и повръщане.

Скарлатина

Лечение.

Лечението на отита в детска възраст трябва да се провежда от педиатър или оториноларинголог, а при възрастни от УНГ специалист.Включва приложението на носни капки със съдосвиващ и противооточен ефект-Ксилометазолин, Олинт, Виброцил, Муконазал, Назонекс и др..., физиотерапевтични процедури, Калций на таблети (намалява отока на лигавицата на евстахиевата тръба), т.н.НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства)-Аспирин, Ибупрофен, Нурофен, Фелоран, Парацетамол...приложение на витамини.
При продължително неповлияване от посоченото лечение се прави терапевтична парацентеза (пробиване на тъпанчето с лечебна цел) за улесняване на изтичането на възпалителния ексудат.

I I.Остър гноен среден отит (остро гнойно възпаление на средното ухо, otitis media suppurativa acuta)

Причини.

Дължи се на попадането (по евстахиевата тръба) и развитието в средното ухо на болестотворни микроби водещи до образуването на гноен ексудат в ухото.Най-честите причинители на това заболяване са бактериите:1.Стрептококус пневмоние.2.Хемофилус инфлуенце.3.Мораксела катаралис и други-стафилококи, протеус, бактериум коли и др...
Попадат по съседство чрез Евстахиевата тръба при заболявания на носоглътката-назофарингит, възпаление и увеличение на третата сливица (аденоидит), алергично възпаление на лигавицата на Евстахиевата тръба, травми в тази област, носни тампонади (поставяне във ноздрите на марли) при кръвотечения от носа, смъркане на вода при къпане и плуване и др...
Друг път за попадане на тези микроби във средното ухо е през външния слухов проход при травма със травматична перфорация на тъпанчето.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Протичане

Болка при натиск върху трагуса

Обикновено заболяването започа остро със силни болки в ухото усилващи се през нощта и с пулсиращ характер към които после се прибавят висока температура до 39 гр., шум и „пукане’’ в ухото, намаление на слуха в засегнатото ухо, отпадналост и главоболие.При натиск в областта на ухото или ушния израсък непосредствено пред ушния канал наречен трагус, пациентите изпитват осезаема болка.
Вследствие на усилената секреция на гноен ексудат в кухината на средното ухо и повишеното налягане, се стига до спонтанен пробив на тъпанчевата мембрана на втория-третия ден, вследствие на което болките рязко намаляват, а от ушният канал започва да изтича кръвенисто-гнойна материя която в следващите дни става чисто гнойна.Температурата стихва, общото състояние се подобрява, но слухът остава трайно намален.При засягане по съседство на вътрешното ухо (вестибуларния апарат) може да се появи световъртеж и залитане, гадене и повръщане.

Гноен отит при кърмачета Острият гноен среден отит при кърмачета, притича в началото с отпадналост, безапетитие, запушен нос, висока температура, а после децата стават неспокойни, започват да проплакват по време на сън или се събуждат с рев.Започват да си въртят главата.
По време на хранене след няколко глътки, внезапно изпускат гърдата или биберона и започват да плачат интензивно.Често се появяват повръщане, газове и редки изхождания като реакция на организма.
При натиск върху трагуса (израстъка пред ушния канал) кърмачето реагира с пронизителен рев.След пробива на тъпанчето и започване на изтичането на гнойния секрет децата се успокояват и общото състояние се подобрява.
Много често безпричинното неспокойствие се обяснява с колики или "урочасване", и диагнозата се поставя едва когато майката открие на сутринта капчици гной изтекли от ухото на детето върху възглавницата!Отоскопия

Изследвания

Поставя се след разпит на пациента за естеството на оплакванията, клиничен преглед, отоскопия (директно наблюдение на тъпанчевата мембрана) при която се вижда зачервяване и изпъкване на тъпанчето навън (бомбиране), а при пробив се вижда дефект на мембраната с изтичане на секрет от перфорацията.
При провеждане на стандартни кръвни изследвания се установяват високи стойности на левкоцитите (белите кръвни телца) в кръвта и ускорена СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите-червените кръвни телца).

Лечение.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението на гнойния отит трябва да се провежда от оториноларинголог (УНГ специалист) и включва приложението на следните медикаменти:
1.Антибиотици.Обикновено от цефалоспориновата група и по-рядко от пеницилиновата или Бисептол в продължение на 7-10 дни.При съмнение за атипични причинители (Мораксела) се предписват антибиотици от макролидната група.
2.Носни капки намаляващи отока на лигавицата на носа и Евстахиевата тръба- Олинт, Куикс, Отривин, Ксилометазолин, Виброцил.
3.Накапване на ушни капки-Фуроталгин, Отипакс, но не и при перфорацията на тъпанчето и изтичане на течност от ухото.
4.Обезболяващи и температуропонижаващи средства-Ефералган, Аналгин, Нурофен, МИГ400..., а при деца Панадол-сироп, Ефералган-сироп, Нурофен-сироп, МИГ-сироп., Хексалгин...
5.При упорито протичане на заболяването и неповлияване от горепосочените медикаменти се пристъпва към терапевтична парацентеза (пробиване на тъпанчето с лечебна цел) за улесняване на изтичането на възпалителния ексудат.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Профилактика

Напоследък честотата на острият гноен отит при кърмачета и малки деца непрекъснато намалява вследствие на приложението на ваксините Синфлорикс (Synflorix) която създава имунитет против Стрептококус пневмоние (пневмокок) -най-честият причинител на гноен отит и Инфанрикс -хекса (Infanrix - hexa), Хексацима (Hexacima) и Пентаксим (Pentaxim) които съдържат компонента срещу Хемофилус инфлуенце-другият най-чест причинител на това заболяване.И трите ваксини фигурират в задължителният Имунизационен календар на Република България, което означава че децата с редовни имунизации са защитени до голяма степен от заболяване от гноен отит.

1.Остър среден отит при грип-протича много остро със силни болки в двете уши, много Варицела висока температура –до 39-40 гр., хрема, главоболие, болки в крайниците и отпадналост.Характерно за него е, че вирусът достига до ухото по кръвен път и, че протича с образуване на малки мехурчета във ушния канал изпълнени със кръвенисто съдържимо.Обикновено след 2-рия-3-тия ден преминава във гноен отит.

2.Скалатинозен отит-в миналото е бил по-чест, но сега се среща много рядко, поради значително по-енергичното лечение на Скарлатината в ерата на Антибиотиците.Характерни за него са значителните поражения които нанася на средното ухо с тенденция за преминаване във хроничен отит.За щастие днес се среща изключително рядко.

Морбили 3.Морбилозен отит-изчезнал заедно с изчезването на болестта Морбили (вид шарка) в България, вследствие на включване от около 15 години на комбинираната ваксина Priorix ( заменена от 2017г.от M-M-RVaxPro ) срещу Морбили, Паротит (заушка) и Рубеола (вид шарка) в Задължителния имунизационен календар на Република България.

4.Мукозус отит (Mucosus otitis)-причинява се от бактерии наречени пневмококи, среща се при възрастни пациенти (над 45 г.) и протича по-леко и по-бавно.Започва със слаби изразени болки, леко повишена температура, силно намален слух, шум и чувство за пълнота в ухото и оскъдно гноетечение.После болките изчезват.Води до чести усложнения-менингит (възпаление на мозъчните обвивки), тромбофлебит на вътречерепните вени...

5.Аероотит-при значителни колебания в атмосферното налягане при парашутни скокове, полети със самолет, алпинизъм и др., и ако Евстахиевата тръба не функционира добре, въздушното налягане във средното ухо рязко спада (относително) спрямо атмосферното и се разширяват кръвоносните съдове във средното ухо с отделяне на ексудат.Появява се силна болка в ушите, намаление на слуха и чувство за пълнота в ушите.Лекува се с носни капки и евентуално антибиотици при данни за преминаване във гноен отит.

6.Мареотит-причинява се от повишеното налягане във ушните канали при гмуркане, скокове във вода, подводен спорт и водолази.Вследствие на повишеното налягане, се получава перфорация (пробив)на тъпанчевата мембрана и нахлуване на вода и микроби във средното ухо, водещи до неговото възпаление.Изявява се със много силна болка в засегнатото ухо, която постепенно намалява но не изчезва.Ако се стигне до гноен отит болката отново се усилва.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Спешна помощ – при наличие на хрема и начални ушни симптоми, би било уместно да започнете прилагането на носни капки с отбъбващ ефект върху носната лигавица предотвратяващи запушването на Евстахиевата тръба: Олинт, Куикс, Отривин, Ксилометазолин, Виброцил.

При кърмачета при съмнение за болки в ушите, освен капки за нос и капки за уши, много помага даването на една доза от лекарство за температура (Панадол, Ефералган, МИГ или Хексалгин), тъй като те освен, че понижават температурата, имат и болкоуспокояващ ефект!

Автор: Д-р Румен Петков