Повръщане Диария Висока температура
Начало
Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Едри глисти (аскаридоза)

Автор: Д-р Румен Петков

Причинител I Разпостранение I Симптоми I Диференциална диагноза I Изследвания I Лечение


Причинител I Разпостранение I Симптоми I Диференциална диагноза I Изследвания I Лечение

Аскаридоза (едри глисти, англ.–ascariasis) e инфекция с паразит  от клас Нематоди (кръгли червеи) наречен Ascaris lumbricoides (детски глист).
Аскаридозата е най-честата глистова инфекция в световен мащаб, като разпостранението й обхваща 25% от населението на света (0.8-1.22 милиарда души).Обикновено протичаща безсимптомно, аскаридозата е най-широко разпространена при деца в тропически и развиващите се страни, където реинфекцията (периодичното повторно заразяване) се поддържа и от замърсяване на почвата от човешки нетретирани изпражнения като тор.

Обструктивен бронхит
Задна хрема
Кашлица-причини

Детският глист е най-големият в групата на нематодите, които заразяват хората.Възрастните едри глисти са бели или жълти и дълги 15-35 см.Те живеят до 2г.(10-24 месеца) в йеюнума и илеума (средната и крайната части на тънкото черво).Всеки ден женският аскарис произвежда 240, 000 яйца, които са оплодени от близките мъжки червеи.Оплодените яйцеклетки освободени в благоприятна почва могат да станат заразни в рамките на 5-10 дни.Яйцата могат да останат жизнеспособни в почвата до 17 месеца.Заразяването става чрез замърсяване чрез почвата на ръце или храна, поглъщане и последвалото излюпването на яйцата в тънките черва.Основен източник на инфекция е болният човек.но също така и заразените с аскарис домашни свине т.е.аскаридозата е антропозооноза (засягаща хора и животни).
Във втория етап в червата след излюпването на ларвите от яйцата, те преминават през чревната стена и мигрират чрез венозната кръв в порталната система на черния дроб и по кръвен път достигат и се заселват в белите дробове.По-масивно заразяване с паразити може да доведе до т.н.Еозинофилна пневмония .Симптомите на пневмонията включват хрипове, диспнея (затруднено дишане), непродуктивна суха кашлица, хемоптиза (дискретен кръвохрак), треска и повишение на еозинофилите (вид левкоцити) в кръвта.След 2-3 седмици порасналите ларви мигрират през бронхите, трахеята и ларингса, преминават в хранопровода и следва повторно поглъщане, като в крайна сметка те достигат гореспоменатите части от тънкото черво, където те съзряват до възрастни за около 65 дни.
Възрастните червеи се хранят с чревното съдържимо на гостоприемника .При децата това отнемане на хранителни вещества и витамини може да доведе до недостиг на протеини, калории или недостиг на витамин А, което води до забавяне на растежа и повишена чувствителност към инфекциозни заболявания (като малария) .Големи и заплетени червеи могат да причинят обструкция (запушване) на червата, канала на панкреаса или апендикса, водещи до илеус (чревна непроходимост), панкреатит или апендицит.За да се поддържа инфекцията и след 2-годишната максимална продължителност на живота на червеите, трябва да се случва повторно заразяване (реинфекция).

Аскаридозата е най-честата глистова инфекция в световен мащаб, като разпостранението й обхваща 25% от населението на света (0.8-1.22 милиарда души).
Разпространението на аскаридозата е най-висока при деца на възраст 2-10 години, с най-висока интензивност на инфекция се наблюдава при деца на възраст 5-15 години.Едно скорошно проучване установи, че възрастни жени във Виетнам, които живеят в селските райони, особено тези, които са изложени на контакт с почва торена с човешки изпражения и живеещи в домакинства без клозет, са с най-висок висок риск за аскаридоза.
Скарлатина Тъй като продължителността на живота на възрастните червеи в червата е само на 1-2 години, персистираща инфекция изисква често повторно заразяване.В България вследствие на добрата хигиена, ефективните скринингови изследвания на детските контингенти и канализацията на отпадните води, както и вследствие от намаляване на броя на домашно отглежданите домашни свине, честота на аскаридозата постоянно намалява.За последните 15г.съм имал 1 случай на аскаридоза, а преди това през 90-те години лекувах инфектирани деца с едри глисти почти ежедневно.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Едри глисти в червата Ранните симптоми на аскаридоза, по време на първоначалната миграция на ларвите в белия дроб са суха кашлица, задух, хрипове, хемоптиза (дискретен кръвохрак) втрисане, висока температура и болка в гърдите.
В третия стадий на развите в тънкото черво, протичането обикновено е безсимптомо, но при масивни глистни инвазии могат да се срещнат коремна болка, подуване, колики, гадене, анорексия (измършавяване) и периодична диария, или редуване на запек и диария.Може да има прояви на частична (субилеус) или пълна чревна обструкция (илеус) дължащи се на масивни инвазии с големи възрастни червеи.
Жълтеница, гадене, повръщане, висока температура и силна болка в корема може да се появяват при усложнения като холангит (възпаление на жлъчните пътища), панкреатит или апендицит.
По принцип във всеки един етап от развитието на аскаридоазата, тя предизвиква склонност към алергични прояви-уртикария, едем на Квинке, астмоподобни пристъпи и еозинофилия.
При физикалния преглед на пациентите лекарят може да открие хрипове в белия дроб, учестено дишане, висока температура и уртикариален обрив по време на белодробната фаза от миграцията на ларвите.При някои пацинети , предимно деца може да има коремна болка предимно в дясната половина на корема, подуване, отслабване на тегло и рядко-забавяне във физическото развитие.

Аскаридозата трябва да се отдиференцира от следните заболявания:
• Остър панкреатит.
• Жлъчни колики.
Пневмония придобита в обществото.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Helicobacter pylori
Хроничен гастрит
Дуоденална язва

Яйце на едър глист Изследването на изпраженията за яйцеклетки и паразити почти винаги разкрива големи, кафяви 60 х 50 микрона трипластовите яйца в лица с аскариоза.Въпреки това, изследването на изпражненията може да бъде отрицателно за яйца при наличие само на мъжки екземпляри или в продължение на 40 дни след заразяването, защото това е времето необходимо за миграцията и съзряването на червея до полово зрял женски екземпляр способен да отделя яйца.
Ascaris-ларвите може да се наблюдава в микроскопски препарати от храчки време на фазата на белодробна миграция.
Диференциалната кръвна картина показва еозинофилия време на фазата на тъканна миграция на паразитите, а при биохимични изследвания може да се открие намаление на общия белтък, серумния албумин и вит.А.
Рентгенови снимки могат да покажат преходни инфилтрати (пневмонични огнища) при белодробна миграция както при синдрома на Льофлер.
Коремните рентгенографии могат да покажат нивата на въздух/течност (хидроаерични сенки) обструктивен илеус.
При разпостранение в жлъчните канали или с жлъчния мехур едрите глисти могат да се открият с ехография и компютърна томография.
Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХП) е често използван метод, както за диагностика на аскаридоза, така и за отстраняване на глисти от жлъчните пътища.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението на инфекцията трябва да се назначи от паразитолог или педиатър в детска възраст и се провежда с Albendazole (Zentel) 2 или 3 приема през 14 дни, като повторните дози се дават, защото ларвите не се повлияват от лечението и е необходимо да достигнат стадия на зрели хелминти в тънкото черво за да бъдат унищожени от втората доза.
Други медикаменти които напоследък отсъстват от аптечната мрежа са Mebendazole (Vermox) и Helmicid (Piperazin).Те, както и Zentel са противопоказани при бременни, при които е подходящ препарата Pyrantel (Combantrin) който обаче също отсъства от аптеките от доста време.Преди 15г.много успешно лекувах аскаридозата с Decaris (Levamizole) който вече доста години отсъства от България.
При данни за еозинофилна пневмония и упорита суха кашлица, добър ефект има от лечението с Кортикостероиди (Урбазон) и бронходилататори (Салбутамол). Варицела
Профилактиката на едрите глисти включва добра лична и обществена хигиена, борба с аскаридозата по домашните свине и редовни скринингови изследвания на децата до 7г.възраст, което се провежда от личните лекари по линия на Здравната каса, както и периодични масови скрининги на детските ясли и градини организирани от регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Вижте също: Дребни глисти (острици, ентеробиоза)

Автор: Д-р Румен Петков