Повръщане Диария Висока температура
Начало
Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Ентеробиоза (дребни глисти)

Автор: Д-р Румен Петков

Причинител I Симптоми I Усложнения I Изследвания I Лечение


Причинител I Симптоми I Усложнения I Изследвания I Лечение

Ентеробиоза (острици, дребни глисти, оксиуриаза, англ.–Pinworm) e инфекция с паразит  от клас Нематоди (кръгли червеи) наречен Enterobius vermicularis.

При хората,  живеят в сляпото черво, апендикса, и възходящото дебело черво .Женските острици са дълги 8-13 мм, а мъжките са  2-5 мм.
Ентеробиозата  е разпостранена предимно при децата, а родителите обикновено се заразяват от децата си.Преобладава в регионите с умерен климат  и е най-честата глистова инфекция в България.Напоследък се забелязва трайна тенденция за намаление, впредвид по-добрата хигиена и по-добрата програма за скрининг сред децата в ранна детска възраст.
 Жизненият цикъл на остриците от заразяването с яйцата им, през развитието в червата до миграцията около ануса и смъртта им там трае около 25 дни.Тъй като женските острици излизат да снасят яйцата си нощно време през ануса в перианалната област, техните движения, яйцеклетките им и мъртвите им тела предизвикват появата на силен сърбеж.Това правокира децата към разчесване на перианалните гънки и полепването на яйцата по ръцете им и най-вече под ноктите.Впоследстие оттам при поставяне на ръцете в устата  или попаднали в храната, яйцеклетките се поемат в стомашночревният тракт на децата, като по този начин се поддържа автоинвазията на нематодите.Яйцата могат да оцелеят в продължение на 3 седмици преди излюпването.Те могат да попаднат Варицела
във въздуха или върху  спално бельо, дрехи, играчки, книжни пари или върху ръцете и след това да предизвикат не само автоинфекция при децата, но и заразяване на родителите или други деца в детски колективи в детските ясли и градини.Затова рисковите фактори за заразяване с ентеробиус е лошата лична и групова хигиена в дома и детските заведения.
Паразитът може да се предава и при сексуален контакт!

Дребни глисти в милиметри

Пациентите най-често имат сърбеж, мравучкане или боцкане в аналната област (обикновено през нощта или рано сутринта), неспокоен сън, скърцане със зъби и по-рядко коремен дискомфорт или загуба на апетит.Други симптоми включват раздразнителност  при жени и вагинален сърбеж.Повечето пациенти обаче са безсимптомни!Затова в днешно време паразитозата се открива предимно при профилактични изследвания от личните лекари или в детските градини.

Обикновенo няма усложнения.
Драскотините от разчесване в аналната област може да причинят екзема или бактериална инфекция около ануса.При момичета нематодната инфекция може да се разпространи към влагалището и може да причини вагинално течение (вагинит).
Скарлатина Извънредно рядко при заболявания на червата (ентерити) и преминаване на остриците през чревната стена може да се стигне до Ектопична ентеробиоза.Такива ектопични (необичайни) локализации  са описани в различни места, включително и на влагалището, маточните тръби, ингвиналната (слабинната) област, гениталната област, таза, перитонеума, оментум, черния дроб, слюнчените жлези, мъжки полови органи, а дори и на белите дробове.Те също така са свързани с остър апендицит, еозинофилен колит и еозинофилен гастроентерит.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
Яйца на дребни глисти

Женският нематод (10 mm), може да се види в перианалната област с невъоръжено око, но червея  лесно може да се  сбърка с  памучен конец.
В практиката диагнозата се поставя чрез наблюдение  върху предметно стъкло под  микроскоп и откриване на яйца на Enterobius vermicularis и/или женски острици.Пробата е най-добре да се вземе сутрин преди да се измие дупето, чрез залепване върху опънатите и неизмити перианални гънки на скоч-лента (тиксо) и последващото му залепване върху предметно стъкло.Отрицателният тест за 5 последователни сутрини ефективно изключва диагнозата.Един единствен тест със скоч-лента дава чувствителност от 50%, 3 теста дават чувствителност от 90%, а 5 последователни изследвания дават достоверност от 99%.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.
Helicobacter pylori
Хроничен гастрит
Дуоденална язва

Лечението на инфекцията трябва да се назначи от паразитолог или педиатър в детска възраст.
За лечение на инфекциите причинени от Enterobius vermicularis се използват медикаментите Комбантрин (пирантел), Пиперазин (Хелмицид) Мебендазол (Вермокс) или Албендазол (Зентел).Първите три лекарства отдавна отсъстват от България, а третото често липсва в аптеките.
Сърбежа, възпалението и протриването трябва да се лекуват симптоматично със Ментолов спирт или крем Дипрогента.Повторно заразяване сE vermicularisведнага след завършването на лекарствената терапия е често срещано.Освен това, младите острици може да са устойчиви на лекарства.Лечението на инфекцията трябва да се назначи задължително от лекар и се провежда с Albendazole (Zentel) в доза 200мг.от 1г.до 2г.и 400 мг.над 2г.в 2 или 3 приема през 14 дни, тъй като първата доза убива само зрелите острици, но не и поетите яйца, от които се излюпват нови глисти за чието унищожение е необходима втората доза от медикамента.Някои паразитолози препоръчват дори и трета доза за по-голяма сигурност.
Всички членове на семейството или деца в детската градина, които са заразени, трябва да се лекуват едновременно.В допълнение, личната и груповата хигиена трябва да се подобрят-децата трябва да мият ръцете си преди ядене.Един стар народен метод за борба с остриците, е обуване на децата на тясно бельо и пижама, за да не могат да си разчесват дупето и да се самозаразяват, като по този начин се прекъсва порочният кръг на автоинвазията с яйцата на паразитите.

Вижте също: Едри глисти (аскаридоза)

Автор: Д-р Румен Петков