Варицела Скарлатина Грипът
pramed.com pramed.com
Начало
Условия Реклама Контакти
АГ АГ Алергология Алергология Имунизации Имунизации Гастроентерология Гастроентерология Дермовенерология Дермовенерология Диететика Диететика Ендокринология Ендокринология Инфектология Инфектология Кардиология Кардиология Неврология Неврология Нефрология Нефрология Ортопедия Ортопедия Офталмология Офталмология Паразитология Паразитология Педиатрия Педиатрия Психиатрия Психиатрия Пулмология Пулмология Спешна помощ Спешна помощ УНГ УНГ Урология Урология Фармакология Фармакология Хематология Хематология Хирургия Хирургияpramed.com

Радикулит

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Дерматоми

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Радикулит(радикулопатия) е възпаление или дразнене на коренчетата на периферните нерви излизащи от гръбначния стълб.Всеки един периферен нерв отговаря за сетивността за допир,болка и усещане за студено и топло на определена ивица от повърхността на тялото,която започва от гръбнака и завършва до срединната линия по предната повърхност на лицето,шията,главата и корема.Тази ивица се нарича дерматом. Дерматомите на крайниците завършват съответно до пръстите на дланта или стъпалото.
Всяко едно увреждане на периферен нерв във всеки негов участък води до болка и други признаци точно в границите на този дерматом.Най-честите увреждания на периферните нерви които водят до появата на симтоми са на ниво коренче,тъй като то преминава през тесен костен канал и всяко състояние ангажиращо коренчето и водещо до оток,причинява относителна компресия (натиск) на твърдите стени на канала върху него.
Възпалението на ствола на периферния нерв се нарича неврит (трунцит).
Плексите възпалението на нервното сплетение (плексус) което се образува от няколко периферни нерви и съответства на един крайник.Така съществуват 2 брахиални (раменни) плексуса и 2 лумбосакрални (пояснокръстцови).

Причинитеза появата на радикулитните оплаквания най-често се дължат на:
I. Простудни фактори(излагането на въздушно течение особено в съчетание с предхождащо изпотяване тъй като при изпарението на водните молекули от потта и преминаването им от течно в газообразно състояние се отнема голямо количество енергия - респективно топлина водещо до интезивно охлаждане).
I I.Не по малко значение обаче имат и различните увреждания на гръбначния стълб
1.Херния на междупрешленните дискове (дискова херния)-предсталява пробив на обвивката на междупрешленният диск,излизане на част от съдържанието на диска от междупрешленната става и дразнене и натиск върхи близкоразположено нервно коренче. Скарлатина Самият диск представлява полутечно вещество играещо ролята на амортисьор при натоварвания и сътресения в гръбначния стълб.
2.Вертебрална остеохондроза– деформации и ошипяване на телата и израстъците на гръбначните прешлени.
3.Spina bifida-незатворено тяло на гръбначен прешлен.
4.Други-ракови разсейки,травми на прешлените,възпаления от друго естество,лумбализация,сакрализация...

Зависи от мястото на възникване.
1.Заболяване на шийните коренчета води до Цервикален (шиен) радикулит и Брахиален (раменен) плекситс появата на болки в главата,шията,рамото и ръката.Появяват се и сетивни и отпадни двигателни симптоми-повишена или понижена сетивност за допир, болка и температура,изтръпване и мравучкане в засегнатите дерматоми с лентовидна локализация,мускулна слабост и намален мускулен тонус,хипотрофия (намаление) на мускулатурата на раменния пояс и ръката,нарушаване на движенията в рамото и ръката и много рядко на китката и пръстите.
2.Засягането на гръдните коренчета води до Торакален (гръден) радикулитводещ до следните оплаквания- повишена или понижена сетивност за допир,болка и температура,изтръпване и мравучкане в засегнатите дерматоми с лентовидна локализация, (втвърдяване на гръбната мускулатура),болки които се увеличават при вдишване,най-често имат характер на бодеж и се увеличават при навеждане и изправяне,контрактура Често се приемат от пациентите за болки произхождащи от сърцето.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
3.Лумбо-сакрален (поясно-кръстцов) радикулит/плексит.Изявява се с болки,изтръпване и мравучкане в поясната и кръстцовата област,които в част от случаите се разпостраняват към съответния долен крайник,във вид на лента (най-често по задната повърхност на бедрото и страничната на подбедрицата) чак до пръстите на краката и петата.При кашлица,кихане,невеждане и изправяне болката се усилва.Пациентите заемат анталгична поза при която болките са най-слаби.При натиск в определени точки на бедрото където преминава седалищния нерв болката се усилва (болкови точки на Vallaix).При легнало положение на пациента и при пасивно повдигане на засегнатият крак изпънат в колянната става болката се засилва( проба на Lasseg I-ва фаза) ,а при сгъването му в коляното тя намалява ( проба на Lasseg I I-ра фаза).В затегнатите случаи се появяват двигателни нарушения в засегнатия крак с пареза (непълна парализа) на отделни мускули и мускулни групи и хипотрофия (намалена маса) на мускулатурата на стъпалото и подбедрицата.

Поставя се въз основа на оплакванията и клиничния преглед,но при затегнати случаи и за доказването на дискова херния и други деформации и патологични процеси на грубначния стълб се налага провеждаето на рентгенография (рентгенова снимка),КАТ (компютърна аксиална томография,скенер,скенограма)и МРТ (ядрено-магнитен резонанс).

Протичане

Общо взето повечето пациенти се възстановяват в рамките на тримесечен периоддори и без лечение,но в случаите причинени от дискова херния и други деформации на гръбначният стълб заболяването обикновено добива хроничен ход с чести рецидиви (обостряния).

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение. Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Провежда се с медикаменти разделени в няколко групи:
1.Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)-Аспирин,Парацетамол,Диклак,Ибупрофен (Нурофен),Профенид, Пироксикам,Мелоксикам,Декскетопрофен,Нимезулид и др...
2.Кортикостероиди.
3.Антидепресанти.
4.Физиотерапевтични процедури и балнеолечение.
В най-затегнатите случаи се стига и до оперативно лечение

.

Автор: Д-р Румен Петков