Ротавируси
Начало
 
АГ
Алергология
Ваксинопрофилактика
Гастроентерология
Дерматовенерология
Диететика
Ендокринология
ИНФЕКЦИОЗНИ  БОЛЕСТИ
Варицела
Грип
Коксаки и ECHO
вируси
Кримска
хеморагична
треска
Ку треска
Лаймска болест
Марсилска треска
Морбили
Ротавируси
Скарлатина
Кардиология
Неврология
Нефрология
Ортопедия
Офталмология
Паразитология
Педиатрия
Психиатрия
Пулмология
Ревматология
Спешна_помощ
УНГ
Урология
Фармакология
Хематология
Хирургия
 
Tyxo.bg counter
 
Коксаки вирусите
причиняват
различни
заболявания-
летен грип,
херпангина...
 
Най-сериозното
усложнение
при
Острите
диарии

е
ексцесивната
дехидратация
(обезводняване)
 
 
Лечението на Обилното повръщане
включва
спиране на
храненето
през устата
за 6 часа ,
като през
това време
се поемат
само
течности
 

Ротавирус

Разпостранение и начин на предаване

Ротавирусите са най-честите причинители на острите вирусни диарии.
Те са род РНК-съдържащи вируси от семейство Reoviridae.Едни от малкото вируси,които причиняват ограничен гастроентерит (изолирано възпаление само на стомаха и тънкото черво,без ангажиране на дебелото черво).Това обуславя и клиничната картина-повръщане и водниста диария,за разлика от дебелочревната диария която е предимно кашава.Загубите на течности,могат да бъдат драматични и смърт от обезводняване не е необичайна, особено в развиващите се страни.В светa честотата на ротавирусните инфекции достига до 125 милиона случаи на детска диария годишно.Ротавирусът е най-честата причина за дехидратация при децата вследствие на гастроентерит в световен мащаб.Повече от 2 милиона деца под 5-годишна възраст са хоспитализирани годишно поради ротавирусен гастроентерит и от тях около 500,000 деца умират от това заболяване.

   Източник на заразата са болните и здравите заразоносители. Механизмът на предаване на заразата е фекално –орален (посредством отделяне на вирусите с изхожданията и последващо заразяване посредством поемането им през устата) и контактен-при контакт на заразни материи с ръката и после в устата.Възприемчиви са всички възрасти,но най-често се заразяват дeцата на 2-3-годишна възраст.Възрастните, ако заболеят, обикновено имат няколко дни гадене, безапетитие и коремни болки. Диарията е по-малко важен симптом при възрастни, отколкото при деца.

Инфекцията с ротавирус най-често се среща през зимните месеци (декември до май), но това се случва през цялата година в развиващите се страни.  Почти всички деца до навършване на 5 години в някакъв момент биват заразени с ротавирус.В развиващите се страни,обикновено 80% от децата прекарват ротавирусна инфекция преди навършване на 1г.,когато имунната система е все още незряла.и това води до по-тежко протичане и по-висока смъртност.В развитите страни пък,обикновено първата среща на децата с този стомашно-чревен патоген протича във възрастта от 3 до 5г.,когато имунитетът вече е на едно по-високо ниво,и така спомага за по-благоприятен изход от болестта.

Ротавирусите, както и други вируси, които причиняват ентерит, инфектират предимно клетките на малките чревни въси, особено тези клетки които са на върховете на въсите. Тъй като тези специфични клетки имат роля в усвояването на въглехидратите и в чревната абсорбция на течности и електролити, ротавирусни инфекции водят до малабсорбция от нарушена хидролиза на въглехидратите и прекомерна загуба на течности от червата.

Клинична изява.

   Инкубационния (скрития) период на болестта е от 15 часа до 7 дни,най-често 1 - 3 дни. Обикновено започва с висока температура около 38 градуса,болки в корема високо горе и около пъпа. После се появяват многократни диарични изхождания до 10-15 и повече в денонощие,които са рядкокашави или воднисти,без слуз или кръв, но придружени от многократни повръщания.Сравнително бързо се стига до дехидратация (обезводняване) в рамките на 12 - 24 часа от началото на диарията.Признаците на дехидратацията включват:
   -Изостряне чертите на лицето,хлътване на очите (потъване на фонтанелата при бебета);
   -Суха кожа и лигавици със намален тургор и еластичност.При защипване на кожна гънка,тя не се изглажда;
   -Учестен пулс;
   -Сънливост,отпадналост и залитане;
   -Отслабване на тегло с повече от 5% от изходното преди заболяването.При спадане на теглото над 15%,става въпрос за тосичен гастроентерит,който преставлява спешно състояние с опасност за живота,и се нуждае от спешна рехидратация (възстановяване на загубените течности);
   -Значително намаление на отделената урина.За съжаление,това трудно може да се прецени при малки деца с памперс и водниста диария.
   При около 30% от пациентите се появяват данни и за възпаление на горните дихателни пътища-хрема,болки в гърлото,остра суха кашлица.
Обикновено заболяването преминава за 3-4 дни.
Евентуалните усложнения на ротавирусната инфекция,освен екстремната дехидратация са:Бронхопневмония (възпаление на белия дроб),Отит (възпаление на ухото),Пиелонефрит (възпаление на бъбреците) и др.

Диагноза.

   Наличието на ротавирусна инфекция винаги се предполага при всяка остра водниста диария придружена с висока температура и особено при деца (и не без основание).
Стандартните лабораторни изследвания обикновено са нормални,и само при значима дехидратация могат да покажат хемоконцентрация (сгъстяване на кръвта)и диселектролитемия.
Сигурната диагноза се поставя посредством изолиране на вирусите от изхожданията в специални хранителни среди,доказване на антитела срещу тях в кръвта чрез метода ELYSA (имуноензимен метод),латекс аглутинация или електронна микроскопия.Тези изследвания се правят много рядко при масивни епидемии или други епидемиологични показания,тъй като отнемат много време и резултатите са готови много след оздравяване на детето.

Протичане.

   В голямото болшинство от случаите ротавирусните инфекции протичат благоприятно,като смъртните случаи са единични и се дължат на екстремна и необратима дехидратация (обезводняване) или при пациенти с липса на имунитет (защита на организма срещу инфекции).

Лечение.

Антибиотиците не помагат.    Най ефективно при Ротавирусните диарии е
    Патогенетичното лечение- овладяване на дехидратацията (обезводняването).В болнични условия това се постига най-вързо с венозни вливания на разтвори на Глюкоза,натриев и калиев хлорид.При по-леките случаи в домашни условия ,се прави Водна пауза-в продължение на 6-9 часа се поемат само течности -вода,сокове,компот разреден с вода без плодовете,степчета и чай.При наличие на повръщане,се приемат лекарства срещу повръщането (виж тук).През този период (до 6-я час) не трябва да се поема никаква храна,а след изтичането му може да се приемат през устата обикновени солети и бисквити,и на другия ден в диетата могат да се добавят препечен хляб,варени картофи, варен ориз и макарони без олио и сирене.Продължителността на това ограничение в храненето трябва да продължи 3-5 дни,или 2 дни след изчезването на диарията и другите прояви на болестта.
При кърмачета с диария,е уместно даването на безлактозни млека ( APTAMIL Lactose Free,Milupa HN25).

Стриктното спазване на тази диета е първостепенно условие за успешното лечение на диарията,и всяко едно отклонение от нея води до ново обостряне на заболяването и компрометиране на лечението.
    Симптоматично лечение--прахчета Смекта или Хидрасек+ пробиотик(Рекомфорт,Линекс,Биобаланс,Ентерол 250...).В случая Смекта има запичащ ефект (повишава консистенцията),а пробиотикът -антибактериален ефект при евентуално насложена бактериална инфекция.

Тежките форми на заболяването със значителна дехидратация и тежко увредено общо състояние,задължително се лекуват в болница,със венозни вливания на разтвори на глюкоза,натриев и калиев хлорид

Профилактика.

Включва спазването на стриктна хигиена,старателно измиване на плодовете и зеленчуците преди консумация и достатъчна топлинна обработка на храните. Има препоръчителни ваксини - Rotarix (Ротарикс) и RotaТeq (Ротатек) които се прилагат на бебета във възрастта между 6 седмици и 6 месеца,през устата в 2 приема през 1 месец,като могат да се дават заедно със приема на ваксините от имунизационния календар Hexacima и Synflorix,и предотвратяват тежките форми на ротавирусна инфекция и развитието на усложнения.Ваксините задължително се правят на здрави деца!

Аз лично поставих ваксина Rotarix на малката ми дъщеря,когато бе на 2 месеца и досега вече над 3г. не е имала епизод на диария.

Автор: Д-р Румен Петков    

Creative Commons License
Произведението ползва условията на Криейтив Комънс лиценз.  |  Условия за ползване  I  За автора  I  Реклама  I  Сътрудници  I  Контакти