Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Млечница

Автор: Д-р Румен Петков

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Гъбички в устата

Причини I Симптоми I Изследвания I Лечение

Млечница (соор, гъбички в устата, орална кандидоза) се предизвиква от гъбичката Кандида албиканс (Candida albicans), която се развива по лигавицата на устната кухина предизвиквайки гъбично възпаление.

Среща се предимно у новородени поради недоразвитие на имунната система, както и у възрастни пациенти с имунен дефицит-след химиотерапия, пациенти със СПИН, и други имунодефицитни състояния.Често срещано е и при пациенти били на продължително антибиотично лечение поради ефекта наречен “дисбактериоза” -заместване на унищожените бактерии от гъбички които се размножават на тяхно място.При такива пациенти обикновено се появява гъбично възпаление и по лигавиците на гениталиите.
Особено често кандидоза се появява и при пациенти болни от Захарен диабет (необичайно повишение на кръвната захар) не само лигавиците на устната кухина и гениталиите, но и между пръстите на краката, слабинните гънки, под гърдите при жени, ушния канал и др.

При кандидозата се виждат множество бели или белезникави налепи, които могат да бъдат навсякъде във устната кухина-по езика, вътрешната страна на бузите и устните, небцето и венците.Предизвикват слаби затруднения в гълтането.Общи симптоми (леко повишена температура, болки при хранене и преглъщане и подуване на местните лимфни възли) когато преминат във афти.
Нормално при новородените се вижда бял налеп по езика след хранене , но той изчезва до времето за следващото хранене за разлика от гъбичките, при които налепът не изчезва.
При възрастни се появяват белезникави налепи по сливиците и слабо повишена телесна температура.Когато Кандидата се появи и по гениталиите, се появяват бели налепи по срамните устни или по главичката на пениса придружени със силен сърбеж.

Диагнозата се поставя след оглед и евентуално изследване във Микологична лaборатория при съмнения за вида на причинителя.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението трябва да бъде проведено в детска възраст от педиатър или оториноларинголог, а при възрастни пациенти от УНГ специалист или терапевт.
Народната медицина е намерила едно доста ефективно лечение-мазане на лигавиците на устната кухина със смес на сода и пчелен мед.Това лечение обаче не се преопоръчва, при кърмачета до 6 месечна възраст, тъй като съществува риск от алергизация на организма (пчелните продукти са едни от най-алергичните вещества в природата, а и храносмилателната система на новороденото поради своята незрелост, пропуска големи молекули способни на предизвикат алергия)!
Напоследък стандартно ( и с гарантиран ефект) се прилагат при новородени медикаментите-Фунгостатин суспензия или Дактарин орал гел за мазане минимум 3 пъти дневно след хранене, като след тази процедура кърмачето не трябва да поема никаква храна или течности в продължение на 1/2 - 1 час поради опасност от механично отстраняване на лекарството.Така отпочнатото лечение трябва да продължи минимум 10-14 дни поради изключителната упоритост на гъбичките и вероятността от повторната им поява при недостатъчната продължителност на лечението.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?
При възрастни се провежда комбинирано орално (през устата) и местно лечение, като най често използваните лекарства са:
I.Орални (през устата) медикаменти: Варицела
1.Нистатин.
2.Флуконазол.
3.Кетоконазол.4.Итраконазол.
I I.Медикаменти за местно приложение:
1.Фунгостатин (Нистатин) суспензия за мазане в устата, и крем за приложение по други места по тялото.
2.Дактарин орал гел за мазане в устата, и крем за мазане по други места по тялото.

Автор: Д-р Румен Петков