Повръщане Диария Висока температура
Начало Pramed.com - Практическа медицина Контакти Реклама Условия
Pramed.com - Практическа медицина
pramed.com

Разширени вени

Автор: Д-р Румен Петков

Видове I Причини I Образуване I Симптоми I Усложнения I Изследвания I Лечение

Ужассс...!

Видове I Причини I Образуване I Симптоми I Усложнения I Изследвания I Лечение

Разширените  вени (варици, англ.-varices) и теленгиектазии са видими повърхностни прояви на сериозен проблем с обратният венозен оток, който също се нарича синдром на венозна недостатъчност.Леките форми на венозна недостатъчност са просто неудобни, досадни или козметично обезобразяващи, но тежката венозна болест може да доведе до сериозни последствия за човешкият организъм, като загуба на човешки живот или крайник.
Интересен факт е обстоятелството, че животните рядко страдат от разширени вени, а при човека те са се появили в процеса на еволюцията във връзка с изправеният стоеж, при което гравитацията води до затруднен оток на венозната кръв от долните крайници, хемороидите и други ниско разположени венозни сплетения.

Те могат да бъдат:

-Варикозни вени на долните крайници-най-често
-Ректални (хемороиди)
-Езофагиални (варици на хранопровода-най-често при чернодробна цироза с портална хипертония)
-Стомашни
-Чревни
-Скротални (варикоцеле-на обвивката на тестисите)
-Вулварни (на женските полови органи)
-Пелвични (на венозната система на малкия таз)
-Везикални (на пикочния мехур)
-Сублингвални (подезични)

1.Разпространението на венозната болест е по-високо в западните и индустриализираните страни и най-вероятно се дължи на промени в начина на живот-най-вече в липсата на физическа активност, стоене продължително време в право или седнало положение без съкращения на мускулите на крайниците и др.
2.Пол.Поради хормонални фактори, разширените вени и телеангиектазии са по-чести при жените, отколкото при мъжете на всяка възраст.Освен това всяка една бременност и раждане дават пореден тласък в развитието на заболяването.
Тригер (причина) на паника може да бъде:
Скарлатина 3.Бременност.В края на бременността, разширената матката притиска долната куха вена, което води до по-нататъшн венозна хипертония и вторично раздуване на вените на краката и хемороидалните плексуси (сплетения).Разширените вени вследствие на бременност може спонтанно да изчезнат след раждането.
4.Възраст.Повечето разширени вени при възрастни имат своя генезис в детството.Въпреки че разширените вени продължат да се влошават с възрастта и да заемат нови участъци от тялото през целия живот, само малък брой нови случаи се появи след детеродна възраст.
5.Наследственост.В някои семейства разширените вени се срещат повсеместно.Вероятно има връзка със синдрома на вродена съединително-тъканна малостойност.
6.Сезон.Разширените вени получават тласък в развитието си през топлите месеци-от края на пролетта до началото на есента (от май до септември) във връзка с това, че високите температури на околната среда водят до допълнително разширение (дилатация) на всички венозни съдове.
7.Затруднения в отока на венозната кръв.при повишено налягане в корема при запек, диария и газове което често води до обостряне на вариците на хемороидите и долните крайници.Повишено налягане в системата на вена порте, при чернодробна цироза води до варици на хранопровода.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

Клапи на вените на долните крайници Кръвоносната система е съставена от артерии които доставят на тъканите богата на кислород и хранителни вещества артериална кръв и вени които осигуряват обратният оток на венозната кръв към сърцето.Разширените вени са нормални вени, които са разширени под въздействието на повишено венозно налягане.
При здрави вени, еднопосочни клапи вътре в тях насочват потока на венозна кръв нагоре и навътре.Кръвта се събира в повърхностни капиляри, протича в малки и по-големи повърхностни вени, и накрая преминава през клапи в дълбоките вени и след това към сърцето и белите дробове.Перфорантните вени пробиват повърхностните слоеве от мускули и фасции и позволяват на кръвта да преминава от повърхностните вени в дълбоката венозна система (дълбоките вени).
Механизъм на изтласкване на кръвта от вените на краката Нормално в мускулните групи на крайниците, мускулните съкращения компресират вените и действат като помпа, която изтласква кръвта нагоре и към сърцето, а интравенозните клапи не позволяват на венозната кръв да се стича надолу или в обратна посока.При повърхностни венозна недостатъчност увреждането на клапите е в резултат от прекомерно разширяване на вената от високото налягане вследствие на обратен оток в повърхностната венозна система.Когато са изложени на високо налягане за достатъчно дълъг период, повърхностните вени се разширяват толкова много, че нежните платна на техните клапи повече не могат да изпълняват клапната си функция, тъй като се деформират и раздалечават една от друга, което позволява обратното движение на кръвта във вената.Това води до още по-високо налягане и до още по голямо разширение на вената, като по този начин се получава порочен кръг.
Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) на дълбоките вени първоначално се дължи на препятствие в отока на венозната кръв, като впоследствие се стига до съдова тромбоза-образуване на тромби (съсиреци) във вената и в крайна сметка до реканализация при която вената се превръща в лишен от клапи канал с високи налягания от горе надолу.Тромбозата от своя страна води до периодично отделяне на тромби в системното кръвообращение, които при подане в артериален съд водят до неговото запушване-т.н.тромбоемболия, най-често в белите дробове-белодробен тромбоемболизъм и белодробен инфаркт.
Друга последица от венозният застой във долните крайници е влошаване на храненето на тъканите, изразяващо се във оток, хронична екзема на подбедриците, пигментни нарушения, потъмняване и твърдяване на кожата и образуване на трудно заздравяващи язви по подбедриците.
Телеангиектазиите са разширени малки кръвоносни съдове разположени непосредствено под повърхността на кожата с размери между 0, 5 и 1 милиметър.Те обикновено са във вид на мрежи приличащи на паяжини.Могат да се срещнат по цялото тяло, но най-често по краката като начален стадий на разширени вени на долните крайници или по лицето.

Разширени вени на долните крайници Най-честите симптоми при варици на долните крайници включват тежест в краката, повишена чувствителност на кожата, болка или болезненост по хода на вената, сърбеж, парене, синдром на неспокойните крака, нощни крампи (схващане и втвърдяване на мускулите на подбедриците), отоци, кожни промени и парестезии (неприятни усещания по кожата).
Субективните симптоми обикновено са по-тежки в началото на развитието на болестта, по-леки в средата, и по-изразени отново с напредване на възрастта.Симптомите не корелират с размера или обхвата на видимите разширени вени или с обема на рефлукса (обратния венозен оток).
Не всички пациенти със симптоми са наясно с техното значение, тъй като началото може да е изключително плавно.След лечението, пациентите често са изненадани да осъзнаят, какъв хроничен дискомфорт те са приемали като нормален.
Телеангиектазии Най-честите симптоми на телеангиектазиите включват парене, подуване, пулсираща болка, спазми и умора в краката.Болката свързана с по-големите разширени вени обикновено е тъпа болка, която се влошава след продължително стоене прав.
Болката причинена от венозна недостатъчност често се подобрява чрез ходене или чрез повдигане на краката, за разлика от болката при артериална недостатъчност при която болката се появява и усилва при ходене.
Болките и другите симптоми могат да се влошат с менструалния цикъл, по време на бременност и в отговор на хормонална терапия (например орални контрацептиви).Малък брой от жените редовно изпитват болка, свързана с техните разширени вени след полов акт.
Вариците на храноровода водят до чести кръволизливи от устата.Хемороидите причиняват дразнене, смъдене, подуване и болки в аналната област, както и кървене на ясна кръв на капки след изхождане по голяма нужда.При варикоцеле има разширени вени и подуване на скротума (обвивката на тестисите).

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

При преглед могат да се видят големи, разширени, синьовиолетови и силно нагънати разширени вени по долните крайници, или фини паяжиновидни виолетови мрежи от разширени кръвоносни съдове-т.н.телеангиектазии.Външните хемороиди могат да се видят и опипат като меко-еластични "топчета" около ануса, а при варикоцеле се виждат разширените вени по оточния скротум.В повечето области на тялото обаче, дълбоката венозна система не може да бъде проверена чрез оглед или напипване.Разглеждане на повърхностна венозна система трябва да служи като косвен ориентир за състоянието на дълбоките вени.При ДВТ на долните крайници може да има оток и зачервяване на едната подбедрица (или на двете, но с видима разлика между тях).Обезцветената кожа често е признак на хроничен венозен застой по подбедриците, особено ако тя е локализирана в средната и долната им част и около глезена.Варикозните язви също са много характерни за тази област.

Обструктивен бронхит
Задна хрема
Кашлица-причини

1.Хронични варикозни язви-характерни за последния стадий на болестта и трудни за лечение.Появяват се по долната половина на подбедриците и около глезените.Дължат се на влошеното хранене на кожата вследствие хроничния оток в тази област и може да протекат със силни болки и хронично секретиране на течност върху раната, което не позволява нейното засъхване и зарастване.
2.Флеботромбоза-образуване на тромби във вените, особено ДВТ (дълбока венозна тромбоза)-основен източник на тромби при белодробен тромбоемболизъм.При ДВТ на долните крайници, се появява оток и леко зачервяване на едната подбедрица (или на двете, но с видима разлика между тях).
3.Тромбофлебит-съчетание на тромбоза и инфекция на вените.Протича със подуване, зачервяване и затопляне на инфектираният крайник, а често има и висока телесна температура.
4.Белодробен тромбоемболизъм (БТЕ).Получва се вследствие на ДВТ някъде във дълбоките венозни системи-най-често на долните крайници и малкия таз.Причината е откъснал се тромб, който по венозната система през вена сафена магна и долната празна вена (вена кава инфериор) достига до дясното предсърдие и дясната камера, откъдето се изстрелва към белодробната артерия, причинявайки запушване на някой от нейните клонове.Понякога, когато БТЕ е масивен, пациентът умира за минути.

Лабораторните излседвания не показват отклонения.Евентуално при флебит и тромбофлебит може да има повишение на левкоцитите в кръвта (левкоцитоза), СУЕ и CRP.При флеботромбоза и белодробен тромбоемболизъм, може да има повишен D-димер.
Дуплекс-ехографията е неинвазивно, информативно изследване, което е достатъчно за поставяне на диагнозата при повечето пациенти.
При неясни случаи, може да се направи венография с контраст и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Внимание! Информацията публикувана тук не замества лекарската диагноза или лечение.Винаги се обръщайте към лекар или медицински специалист за всички свои здравни проблеми.

Лечението трябва да се провежда от лекар (за предпочитане - съдов хирург)!

1.Консервативно лечение.

Носене на еластични чорапи При началните стадии на заболяването, може да се приложи консервативно лечение с лекарства съдържащи диосмин и хесперидин- Детралекс, Новарикс, Флебодия.Освен за лечение на обостряния на заболяването, те се използват и за профилактика.Препоръчително е всеки пациент със варици на долните крайници и/или хемороиди да провежда всяка година двумесечен курс с един от тези медикаменти в профилактична доза в края на пролетта или началото на лятото.При данни за тромбофлебит се провежда лечение с антибиотици, а при ДВТ се прилагат антиокоагуланти (хепарин, синтром) и антиагреганти (аспирин, клопидогрел).
От мазилата, които са с по-малко значение в лечението се използват Лиотон 1000, Троксевазин и др.
Носенето на еластични чорапи, помага като причинява притискане на вените и отслабва налягането в тях.
Освен това пациентите с варикозни вени на долните крайници, е желателно да избягват дългият престой прави или седнали в неподвижна поза.Желателно е ставане и раздвижване на всеки 20-30 минути, а в интервалите между тях-активни съкращения на мускулите на подбедриците или пристъпване от крак на крак в право положение.Освен това те трябва да се стремят при всеки удобен случай, да повдигат краката си на високо, примерно на бюрото, или поне на един стол ако седят пред телевизора.Тъй като студът причинява свиване на кръвоносните съдове вкл.и вените, е полезно през лятото обливане на краката със студена вода.Отслабването на тегло и носенето на по-широки дрехи, които не причиняват притискане на кръвоносни съдове също помага донякъде.
При хемороиди измиването на аналната област трябва да става само със студена вода и без сапун.Лечението с Детралекс или Новарикс е ефективно.Ако има запек, той трябва да се лекува активно със слабителни средства като Лактулоза, Бизалакс, Дулколакс, а при газове и подуване на корема-Еспумизан и Дегазин.

Прибавете тази страница към списъка с отметките ( bookmarks ) на браузъра! Поставете отметка!
×

Добавяне на страницата към списъка с отметките


Добавяне на страницата към списъка с отметките Добавяне на страницата към списъка с отметкитеЗатвори
Защо да го правя? Защо?

2.Оперативно лечение.

Резултат от лечението Химическа склероза или ендовенозна хемоаблация ( склеротерапия ) е най-широко използваната медицинска процедура за отстраняване на разширени вени.При този метод се вкарва склерозиращ агент вътре във варикозната вена, което предизвиква слепване на стените й.
Лазерната терапия се използва за лечение на малки разширени венозни съдове-телеангиектазии.
Ендовенозна лазерна терапия-лечение на големи вени със лазерни лъчи посредство вкарване във вената на катетър с фиброоптични влакна .
Радиочестотна аблация-посредством катетър и последващо нагряване на вената което води до нейното склерозиране.
Сафенектомия.Отстраняване на магистралната повърностна вена-вена сафена магна.
Ендоскопски методи


Автор: Д-р Румен Петков